2024. május 9., csütörtök
FORMULA–1

Beindult a csapatfőnök-keringő

A Formula–1-ben idén talán még a versenyzők következő szezonra való helyezkedésénél is érdekesebben alakult a csapatvezetők körforgása, hiszen az istállók élén ritka az efféle mozgolódás. A dominósort az indította be, amikor a szezon végén a Ferrari bejelentette csapatfőnöke, Mattia Binotto távozását, a híresztelés pedig, hogy az Alfa Romeo vezetőjével szeretnék őt pótolni, igaznak bizonyult. A Scuderia ugyanis kedden véglegesítette, hogy Fréderic Vasseur ül az F1 legnagyobb nyomással járó vezetői székébe, így a csapatnak először lesz külföldi, francia főnöke a Jean Todt nevével fémjelzett utolsó nagy sikerkorszak óta. Vasseur 2017-ben került az F1-be, előtte nevelőszériákban már egyengette saját csapatát, és szerzett közösen bajnoki címet Charles Leclerc-rel is.

Vasseur elvállalta, hogy 15 év után visszajuttassa a csúcsra a Ferrarit (Fotó: Scuderia Ferrari)

Vasseur elvállalta, hogy 15 év után visszajuttassa a csúcsra a Ferrarit (Fotó: Scuderia Ferrari)

Ezzel még nem ért véget a forgolódás, hiszen a Sauber – amely jövőre viseli utoljára az Alfa Romeo nevét – a McLaren vezetőjét, Andreas Seidlt csábította át Vasseur helyére. A német szakember korábban dolgozott már a Volkswagen csoporttal az autósportban, így őt tartják a legalkalmasabbnak arra, hogy átvezesse a csapatot a következő korszakba, ugyanis 2026-tól az Audi velük száll be az F1-be, a közös munka viszont jóval korábban megkezdődik. A McLaren belülről választott utódot Seidl helyére, náluk az istálló életében már korábban is fontos szerepet betöltő olasz Andrea Stella lesz az új csapatvezető.

Ezekkel a hírekkel egy időben köszönt le posztjáról a Williamst két éven át irányító Jost Capito is, az ő sorsa és utódlása egyelőre nem dőlt el.

Nyitókép: Vasseur elvállalta, hogy 15 év után visszajuttassa a csúcsra a Ferrarit (Fotó: Scuderia Ferrari)