2024. május 9., csütörtök
FORMULA–1

Túllépte a költséglimitet a Red Bull

Igaznak bizonyultak azok a híresztelések, amelyek a Szingapúri Nagydíj hétvégéjén rengették meg az F1-es paddockot: az FIA hétfőn kiadott jelentése megerősítette, hogy a Red Bull Racing a 2021-es szezonban túllépte az újonnan bevezetett költséglimitet. A szabály szerint minden istálló legfeljebb 145 millió dollárt költhetett az év során (bár ebbe egyes tételek, például a versenyzői fizetések nem tartoztak bele), a mostanra véglegesített pénzügyi összegzés szerint pedig az osztrák csapat „kismértékben” szegte ezt meg, ami legfeljebb 5 százalékos kerettúllépést jelent. A rivális istállók szerint már néhány millió dollár extraköltés is jelentős előnnyel járhat a pályán, ezért szigorú fellépést várnak a nemzetközi szövetségtől, különösen úgy, hogy a tavaly elköltött pénzek az idei autó teljesítményéhez is hozzájárulhattak.

A téma különös érzékenységét az adja, hogy a Red Bull 2021-ben a konstruktőrök között második helyen végzett, az egyéni világbajnoki címet pedig szoros csatában meg is nyerte Max Verstappennel, idén pedig könnyedén zsebelik be mindkét titulust. A büntetésről még nem döntött az FIA, de a súlyosabb opciók között van a jövőbeli költségkeret csökkentése, a szélcsatorna használatának korlátozása, a nagydíjhétvégék egyes szakaszaitól való eltiltás vagy akár az adott évre vonatkozó pontlevonás is – noha az valószínűtlen, hogy egy év távlatából belenyúlnának a tavalyi végeredménybe.

Az FIA ezzel egyidejűleg az Aston Martint is vétségen kapta 2021-re vonatkozóan, ők viszont nem költekeztek túl, csupán az adminisztrációs folyamatban hibáztak.