2024. május 10., péntek
VILÁGBAJNOKSÁGOK

Kajak-kenu: Gere Katalin 6. az ifi-vb-n

Szép eredménnyel térhetett haza Zentára a szegedi ifjúsági és U23-as világbajnokságról a Tiszavirág Kajakklub sportolója, hiszen Gere Katalin erős versenyzéssel a hatodik helyen ért célba a K1 1000 méteres számának döntőjében. Erős kezdéssel a táv negyedénél még a negyedik helyen állt, majd a befutónál brit és ausztrál ellenfelével szoros csatában csípte el a hatodik helyet a kilencfős mezőnyben, miközben elődöntős időeredményét is megjavította néhány századdal, 4:10,07-re. A szlovák Bianka Sidova a saját ligájában versenyzett, a táv felénél erősített rá igazán, és végül négy percen belüli idővel nyert, a magyar Nemes Rékát is legyőzve.

A magyarkanizsai Testvériség Kajakklubnak is kijutott egy tagja a vb-re, Dobó Petra a junior K4-es hajóban evezett Jana Sarić, Andrea Paroški és Vladana Pešić oldalán, és végül a B döntő 8. helyén, összesítésben 17.-ként zártak.

Szerbia két bronzérmet szerzett a vb-n, mindkettőt az U23-as korú Bojan Zdelar révén, aki előbb K1 1000 méteren lett harmadik, majd másnap 500 méteren megismételte ezt az eredményt – mindkétszer a győztes Varga Ádám és az ausztrál Thomas Green mögött. Az előkelő szerbiai helyezések között három ötödik hely említhető a juniorok közül: Dunja Stanojev K1 500-on, Dina Bacelj oldalán K2 500-on, valamint a vegyes K2 500-on Bacelj és Strahinja Dragosavljević végzett ebben a pozícióban.

A magyar csapatok eközben tovább folytatták az éremhalmozást, a szombati program szinte minden döntőjében dobogóra állhatott fel egy egységük. Az U23-asok között olyan versenyzők szállították a sikereket, akik már a felnőttmezőnyben is jelentős eredményeket jegyeztek, mint a már említett Varga, Kőhalmi Emese K1 1000-en, vagy éppen C2 1000 méteren Adolf Balázs és Fejes Dániel, akik ezzel búcsúztak is a korosztálytól.

A vb vasárnap délután az 5000 méteres versenyekkel zárult – a nyolc hosszútávú futamból itt csak kettő hozott magyar aranyat, női K1-ben az ifiknél Nemes Réka, a fiatal felnőtteknél Kőhalmi révén. Férfi U23-as C1-ben eközben a sportágban üde színfoltnak számító iráni siker született. Az viszont egyáltalán nem volt meglepetés, hogy mindkét korcsoport éremtábláját Magyarország nyerte meg, összesítésben pedig nagy fölénnyel, 21 arannyal, 13 ezüsttel és 5 bronzzal fejezték be a szegedi vb-t, hiszen a másik legeredményesebb nemzet, a lengyelek már csak 7-4-4-es mérleget mutathatnak fel.

Úszás: Magyarország, a váltókirály

Tény, hogy erősen foghíjas a limai ifjúsági úszó-világbajnokság mezőnye, hiszen az esemény időpontjának tologatására, a sűrű naptárra hivatkozva a sportág hagyományosan legsikeresebb nemzetei, az amerikaiak, kanadaiak, ausztrálok és a britek egyaránt távol maradtak a tornától, és az Európán kívüli országok közül csak a japánokra, a brazilokra és a dél-afrikaiakra kell figyelni, ez viszont nem von le a magyar csapat érdemeiből, akik a vb utolsó napjára az éremtábla élén készülhettek. Köszönhető ez annak, hogy a pénteket és a szombatot újabb két arany- és ezüstéremmel zárták, és különösen szembetűnő a váltószámokban mutatott fölényük. A leány gyorsváltó a 4×200 után most a 4×100 méteres versenyt is kényelmes előnnyel nyerte meg a már jól bevált Ábrahám Lilla, Pádár Nikolett, Gyurinovics Lili, Molnár Dóra kvartettel az olaszok előtt. A fiúk 4×200-as számában a magyar csapat nagy csatában végül elmaradt az olaszok mögött, így Bujdosó Zsombor, Bóna Benedek, Kovács Attila és Mészáros Dániel nyakába ezüstérem került. Mindez azt jelenti, hogy a torna hat váltószámából három a magyarok győzelmével, egy pedig a második helyükkel ért véget – hiszen korábban a mix 4×100-at is behúzták. Egyéni érmek is születtek azért az elmúlt napokon, Ábrahám Lilla a 400 után 200 méter vegyesen is második lett, Komoróczy Lora pedig győzött 50 méter háton.

Szombaton megszerezte második érmét a szerb csapat, a 16 éves Martina Bukvić harmadik lett 100 m mellen, éjjel pedig még 200-on is volt jelenése.

Röplabda: Szerbia a döntőben!

A szerbiai női röplabda új kiváló eredménye a szkopjei U19-es női Eb-n született. A szerb válogatott az elődöntőben 3:0-ra nyert Lengyelország ellen, és az aranyéremért az este Olaszországgal vívott meg.

A lengyel és szlovén közös rendezésű vb-n Szlovénia és Olaszország lett az első két negyeddöntős. Az este a nyolcaddöntőben az USA–Törökország és a Lengyelország–Tunézia meccset játszották, ma a Franciaország–Japán és a Hollandia–Ukrajna találkozó következik, Szerbia válogatottja holnap Argentínával, Brazília pedig Iránnal játszik.

Férfi vb, nyolcaddöntő: Szlovénia–Németország 3:1, Olaszország–Kuba 3:1.

SZKOPJE. – Az U19-es női Eb elődöntőjében: Szerbia–Lengyelország 3:0, Olaszország–Hollandia 3:0.