2024. április 30., kedd
DAKAR-RALI

Tömegbalesettel kezdődött, szakasztörléssel folytatódott

Fotó: Törőcsik Nagy Tamás

Fotó: Törőcsik Nagy Tamás

Szombaton, közép-európai idő szerint nem sokkal 19 óra után a szabadkai Saghmeister Gábor elrajtolt a 2016-os Dakar-ralin: a 107-es rajtszámú motoros, aki egyedül képviseli Szerbiát a versenyen, a bevezető szakaszon, amelyen 11 kilométer volt a mért rész, 8 perc és 7 másodperces eredményt ért el, mivel a szakaszt tömegbaleset miatt félbeszakították. A prológon egy kínai versenyző, Kuo Mei-ling a nézők közé sodródott Mini Cooperjével.

A szervezők tájékoztatása szerint tizenhárman megsérültek, köztük öt gyerek. A Telam argentin hírügynökség a szombati szerencsétlenséggel kapcsolatban azt közölte, hogy a sérültek közül három állapota válságos. A baleset miatt a szervezők félbeszakították a prológot, amelyet az autósok között a holland Bernhard Ten Brinke (Toyota), a motorosoknál a spanyol Joan Barreda (Honda) és a portugál Ruben Faria (Husqvarna), a quadosoknál pedig a chilei Ignacio Casale (Yamaha) nyert meg. Ez volt egyébiránt a 2005 óta az első év, amikor prológgal kezdődött a verseny. Az indulóknak 9300 kilométert kell megtenniük, túlnyomó részt Argentínában - egy etap lesz Bolíviában -, a gyorsasági szakaszok 4700-4800 kilométert tesznek ki, de a motorosok, quadosok, kamionosok és az autósok útvonala némileg eltér. A cél Rosario városában lesz január 16-án. A motorosoknál 136-an, az autósoknál 111-en, a quadosoknál 45-en, a teherautósoknál 55-en neveztek be a versenyre.

Vasárnap már komolyabb kihívás várt a versenyzőkre, hiszen a Rosario–Villa Carlos Paz szakasszal kellett volna megkezdődnie az igazi versenynek. De csak kellett volna, mert a heves esőzés miatt a helikopterek és a többi, a versenyzők biztonságáért felelős jármű sem tudta teljesíteni a feladatát, így Étienne Lavigne versenyigazgató úgy döntött, törlik az első szakaszt. A szervezők bíznak benne, hogy hétfőn jobb időjárási viszonyok lesznek, s hivatalosan is elkezdődhet a 2016-os Dakar-rali.