2024. április 30., kedd
SAKK

Reykjavík, Csóka, Újvidék

Pénteken kezdődött Reykjavíkban a férfi és női csapat-Európa-bajnokság. A magyar férfiválogatott (Lékó Péter, Rapport Richárd, Almási Zoltán, Berkes Ferenc, Balogh Csaba) Polgár Judit szövetségi kapitány vezetésével igyekszik megszerezni az első hat hely egyikét. A női csapat játékosai Vajda Szidónia, Mádl Ildikó, Rudolf Anna, Papp Petra, Gara Tícia. A szerbiai férfiválogatottat (Márkus Róbert, Ivan Ivanišević, Miloš Perunović, Nikola Sedlak, Dejan Antić) a 15., a nőit (Irina Čeluškina, Anđelija Stojanović, Jovana Vojinović, Adela Velikić, Mila Žarković) pedig a 12. helyen emelték ki a szervezők. Az érmek jó részét valószínűleg a volt Szovjetunió tagállamai fogják megszerezni.

Csókán ennél jóval kisebb horderejű, de a vajdasági diákok körében igen közkedvelt vetélkedőre: a Jó Pajtás 40. serlegversenyére kerül sor szombaton 10 órától a Jovan Popović Általános Iskolában. Csóka rendezi meg a jubileumi tornát, mivel ott indult útjára 1968 decemberében, és aztán hagyományossá vált a vajdasági sakkreménységek találkozója.

Kedden este megkezdődött Újvidéken a férfi sakkozók II. ligás sakkversenye. Az első két fordulóban az elemériek, a pacsériek és az ópázovaiak rajtoltak két-két győzelemmel, őket követi az újvidéki Kraljica és Vojvodina, a Zombor stb. Az új I. ligás minden bizonnyal közülük kerül majd ki. Ma a női csapatok is megkezdik második ligás küzdelmüket, szintén Újvidéken.