2024. május 16., csütörtök
MULTISPORT-EB, MÜNCHEN – ATLÉTIKA

Nagyot szólt az első sorozat

Borítékolható volt, hogy a női távolugrásban hét méter feletti kísérletre lesz szükség az aranyhoz. A nagy ugrás pedig a szám szerb favoritjának, Ivana Vuleta Španovićnak már az első sorozatban összejött, hiszen 7,06 méterig szállt. A hazai közönség által buzdított Malaika Mihambo remek sorozatot rakott össze – legrosszabb próbálkozása 6,71 volt –, de a második sorozatban elért legjobbja három centivel elmaradt a szerbétől, így a müncheni nézőknek meg kellett elégedniük az ezüsttel, Vuleta Španović pedig begyűjtötte – a fedettpályával együtt – ötödik Eb-címét. Milica Gardašević 6,52-vel 7. lett.

Fantasztikusan zárult magyar szempontból a férfi kalapácsvetés, amelyben Halász Bence 80,92 méteres egyéni csúccsal rendesen megszorongatta a lengyel Wojciech Nowickit, aki végül 82 méterrel nyert. Érdemes továbbá megemlíteni Jakob Ingebritsen teljesítményét, aki az 5000 után az 1500 behúzásával dupla címvédést mutatott be.

A tegnap délelőtti selejtezőkből a számunkra legfontosabb hír, hogy a fiatal szerb Angelina Topić 187 centiméteres ugrással bejutott a női magasugrás vasárnap esti döntőjébe.

A németek nem pont ilyen sorrendben szerették volna fotózni a női távolugrás érmeseit (Fotó: Beta/AP)

A németek nem pont ilyen sorrendben szerették volna fotózni a női távolugrás érmeseit (Fotó: Beta/AP)

Érmesek, nők, távolugrás: Ivana Vuleta (szerb) 7,06, Malaika Mihambo (német) 7,03, Jazmin Sawyers (brit) 6,80 méter. 5000 méter: Konstanze Klosterhalfen (német) 14:50,47, Yasemin Can (török) 14:56,91, Eilish McColgan (brit) 14:59,34 perc. Hétpróba: Nafissatou Thiam (belga) 6628, Adrianna Sułek (lengyel) 6532, Annik Kälin (svájci) 6515 pont. Férfiak, kalapácsvetés: Wojciech Nowicki (lengyel) 82,00, Halász Bence (magyar) 80,92, Eivind Henriksen (norvég) 79,45 méter. Magasugrás: Gianmarco Tamberi (olasz) 2,30, Tobias Potye (német) 2,27, Andrij Procenko (ukrán) 2,27 méter. 1500 méter: Jakob Ingebritsen (norvég) 3:32,76, Jake Heyward (brit) 3:34,44, Mario García (spanyol) 3:34,88 perc.

Négy magyar érem a vízen

Ahogy arra számítani lehetett, a kajak-kenu pálya ígérte a legtöbb dobogóesélyt a magyar küldöttségnek a kombinált Eb-n. A fiúk-lányok már az első éremosztó napon igazolták ezt az elvárást, hiszen négyszer is bejutottak az adott szám döntőjének legjobb három egysége közé. Elsőként a Mizsér Márk, Béke Kornél, Erdőssy Csaba, Erdélyi Tamás ezres kajak négyes szerzett bronzot, rögtön a következő számban pedig a Kőhalmi Emese, Rendessy Eszter páros egyenesen a legfényesebb érmet gyűjtötte be kajak ezer méteren. Gyorsan jött a ráadás, előbb az Adolf Balázs, Fejes Dániel ezres kenupáros szerzett bronzot, tetőzésül pedig a kajakos Varga Ádám ezüstje jött össze 500 méteren.

Véget ért az asztalitenisz-torna a szerbiai versenyzők számára. Legtovább az egész héten remekelő Surján Szabina menetelt, aki a negyeddöntőbe való jutásért a honosított portugál Shao Jienivel 2:2-ig tartotta a lépést hatalmas küzdelemben, de 4:2-re kikapott. Dimitrije Levajac a 32 között búcsúzott, míg a magyar csapatból Póta Georgina után Madarász Dóra, Majoros Bence és András Csaba is kiesett.