2024. május 9., csütörtök
ATLÉTIKA – U20-AS EB

Dobogón két szerb hármasugrólány

A Jeruzsálemben zajló U20-as Európa-bajnokság második versenynapjáról máris szerb és magyar sikerekről lehet beszámolni. A szerbiai csapatból ugyanis a három döntőbe jutott hármasugrólány közül kettő dobogóra is állt: Teodora Boberić az utolsó sorozatig vezetett 13,50 méterrel, de az ukrán Olekszandra Csernjuk ekkor 13,63 méterre repült, s végül megnyerte a számot. A másik szerb érmes Aleksandrija Mitrović lett, aki 13,40 métert ért el a bronzért.

A harmadik versenynapon újabb négy szerbiai atléta harcolta ki a döntőt. A távolugrásban is indult Angelina Topić 6,50 méterrel, 200 méteren Miloš Nisić 21,01 másodperccel, 400 méter gáton Nikola Kostić 50,54 másodperccel harcolta ki a döntőt, s természetesen Világos Adriana is ott lesz a ma 18.27-kor esedékes gerelyfináléban, mert a kishegyesi lány a számára azért szerény 54,71-gyel toronymagasan nyerte meg a selejtezős A csoportot, sőt a B-ben sem dobott senki ekkorát, tehát szinte előre borítékolható, hogy Adriana sok-sok méterrel veri majd a mezőnyt a döntőben.

A magyarok is nyertek két érmet az első döntős napon, a kalapácsvető Csatári Jázmin és a sprinter Kocsis Luca bronzot érdemelt ki. Csatári 62,47 méterre vetette el a sportszert, a szám győztese pedig az apró termetű, de erős ciprusi Valentina Savva lett 64,69-cel. 100 méteres síkfutásban kettős brit győzelem született, a számot pedig Joy Eze nyerte meg 11,39-cel, Kocsis 11,55-tel állhatott fel a dobogó harmadik fokára. A magyarok közül további kilencen jutottak még döntőkbe.

Teodora Boberić és Aleksandrija Mitrović révén máris két érme van Szerbiának (Fotó: ASS)

Teodora Boberić és Aleksandrija Mitrović révén máris két érme van Szerbiának (Fotó: ASS)

FELNŐTT-VILÁGBAJNOKSÁG

Rekordszámú magyar induló

Minden idők legnagyobb létszámú magyar csapata, 63 hazai atléta indul az augusztus 19-én rajtoló budapesti világbajnokságon. Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) elnöke kedden az M1 aktuális csatornán ismertette a névsort. A 63 indulóból 32-en szereztek indulási jogot a kvalifikációs lista alapján a vb-re, a rendező ország jogán pedig 31 megfelelő tudásszinttel rendelkező atlétát nevezhetett a MASZ, amit a nemzetközi szövetség (WA) jóváhagyott. Öt magyar váltó is rajthoz állhat a vb-n. Az már a múlt héten ismert volt, hogy a csapat létszáma elérte a 25 főt, a végleges lista három lépcsőben alakult ki. A budapesti vb-n mindössze négy olyan szám lesz – férfi és női 10 000 méter, női 3000 méteres akadályfutás és férfi rúdugrás –, amelyben nem indul magyar atléta.

Közben az is véglegessé vált, hogy az amerikai válogatott 139 versenyzővel, köztük 10 címvédővel érkezik. A WA közleménye szerint a tavaly Eugene-ban rendezett vb-n, hazai környezetben egyéniben diadalmaskodó amerikaiak mindegyike elindul a magyar fővárosban: Sydney McLaughlin (női 400 m gát), Brooke Andersen (női kalapácsvetés), Ryan Crouser (férfi súlylökés), Chase Ealey (női súlylökés), Grant Holloway (110 gát), Fred Kerley (férfi 100 m), Noah Lyles (férfi 200 m), Katie Moon (női rúdugrás), Athing Mu (női 800 m) és Michael Norman (férfi 800 m) is ott lesz a Nemzeti Atlétikai Központban. Az amerikai csapatnak több mint a fele (82) visszatér a világbajnokságra, köztük a 23 egyéni dobogóssal, illetve 22 tokiói olimpiai éremszerzővel.

A felnőtt-vb-hez kapcsolódó hír még, hogy sérülés miatt nem lesz ott Budapesten Renaud Lavillenie, a franciák olimpiai bajnok rúdugrója. A 36 éves, háromszoros Európa-bajnok klasszis a héten közölte, hogy nem áll rajthoz a magyar fővárosban, mert elhúzódó combproblémái még nem szűntek meg. Ezúttal ugyanakkor tudatta, hogy jövőre visszatér, és ott akar lenni a párizsi olimpián. A budapesti vb-n a 2012-ben ötkarikás bajnok Lavillenie nem tartozott az éremesélyesek közé, és kicsi volt az esélye, hogy Magyarországon szerezze meg első világbajnoki címét egy ezüst- és négy bronzérem után. Ő tartotta a rúdugrás világcsúcsát 6,16 méterrel 2020 februárjáig, azóta már a svéd Armand Duplantis a szám legnagyobb csillaga.

Nyitókép: Teodora Boberić és Aleksandrija Mitrović révén máris két érme van Szerbiának (Fotó: ASS)