2024. május 8., szerda
KERÉKPÁROZÁS – VB, GLASGOW

A bukás is belefért a hollandnak

A viadalhoz méltó, 271 kilométeres pálya várta kerékpárosokat az országúti világbajnokság csúcseseményén, a felnőtt férfi mezőnyversenyen, a glasgow-i körpálya több rajthoz álló bringás szerint is túlzásokba esett, olyan sok kanyarral tervezték meg. A napot ráadásul már korábban felzaklatta egy esemény, az Edinburgból rajtoló távon mintegy nyolcvan kilométer után közel egy órát kellett ácsorognia a mezőnynek és a kísérőkaravánnak egy tüntetés miatt. Amikor aztán Glasgow-ba értek a főszereplők, a főcsoport fokozatosan bedarálta a nap kilencfős szökését (Doull, Dinham, Tejada, Vermaerke, Gamper, Townsend, Christensen, Neilands, Kelemen), miközben rohamosan rostálódott a boly.

A favoritok közül egyedül a címvédő Remco Evenepoel mutatkozott a vártnál gyengébbnek, a többiek mind ott voltak. A döntő szelekciót az 55 kilométerrel a cél előtt támadó Alberto Bettiol kezdte el, akit az időközben eleredő esőben Mathieu van der Poel, Wout van Aert, Tadej Pogačar és a 2019-ben már világbajnok Mads Pedersen négyese tudott érdemben üldözni, majd utol is érni 22-vel a befutó előtt. Az utolérés pillanatában támadt van der Poel, akire a rövid, meredek emelkedőn senki sem tudta tenni a kereket, így fokozatosan ellépett. A holland annyival erősebbnek mutatkozott a többinél, hogy még egy jobbkanyarban történt bukás is belefért neki, a gyors felpattanást követően tovább növelte előnyét és közel két perccel diadalmaskodott.

Van der Poel (elöl) mindenkinél erősebb volt (Fotó: ad.nl/Cor Vos)

Van der Poel (elöl) mindenkinél erősebb volt (Fotó: ad.nl/Cor Vos)

Országúti vb, férfi mezőnyversen (Edinburgh–Glasgow, 271,1 km): Mathieu van der Poel 6:07:27 óra, Wout van Aert +1:37, Tadej Pogačar +1:45 perc, Mads Pedersen a. i., Stefan Küng +3:48 perc stb. Junior férfi mezőnyverseny (Glasgow–Glasgow, 127,7 km): Albert Philipsen 3:06:26 óra, Paul Fietzke +1:19 perc, Felix Ørn-Kristoff a. i., Juan Sierra +1:24, Theodor Storm +1:29 perc stb. Junior női mezőnyverseny (Glasgow–Glasgow, 70,3 km): Julie Bego 1:54:53 óra, Cat Ferguson +9 mp, Fleur Moors, Federica Venturelli a. i., Imogen Wolff +12 mp stb. Lengyel Körverseny, 6. szakasz (Katowice–Katowice, 16,6 km, egyéni időfutam): Mattia Cattaneo 19:10 perc, João Almeida +13, Geraint Thomas +14, Finn Fisher-Black +16, Tim Wellens +17 mp stb. 7. szakasz (Zabrze–Krakkó, 166,6 km): Tim Merlier 3:28:44 óra, Arvid de Kleijn, Fernando Gaviria, Gerben Thijssen, Paul Penhoët a. i. stb. Az összetett végeredménye: Matej Mohorič 26:17:48 óra, João Almeida +1, Michał Kwiatkowski +17, Ilan van Wilder +22, Mattia Cattaneo +41 mp stb.