2024. május 9., csütörtök
ATLÉTIKA

„A legjobb eredmények várhatók Budapesten”

A budapesti lehet minden idők legjobb világbajnoksága az eredmények szempontjából – véli Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) elnöke, aki bízik benne, hogy nagy tömegek lesznek jelen a magyar fővárosban. „A mostani a legjobb szezonkezdés az atlétikában, amire emlékszem. Nagyon szerencsés voltam, láttam Faith Kipyegon három világrekordja közül az elsőt, amikor Firenzében megnyerte az 1500 métert, majd Párizsban három világcsúcsunk volt. Minden idők legjobb eredményeihez minden hozzávaló megvan: 2000 atléta több mint 200 országból. Nincs túl sok sportág, amelyben akár Ecuador és a Dominikai Köztársaság is aranyérem-esélyes lehet. Ez a valódi világbajnokság.” A vb-t az eseményre épített Nemzeti Atlétikai Központban rendezik a magyar főváros azon részén, mely Coe reményei szerint hasonlóan profitál majd a vb-rendezésből, mint London keleti része profitált a 2012-es olimpiából.

Felfüggesztették az olimpiai bajnokot

Az atlétika tisztaságáért felelős testület (AIU) doppingvétség miatt ideiglenesen felfüggesztette a rúdugrás 2016-os riói olimpiai bajnokát, a brazil Thiago Brazt. A 29 éves atléta pozitívnak bizonyult mintájában osztarinra bukkantak, mely izomnövelő hatása miatt került fel a tiltott szerek listájára. Abban az esetben, ha a 2021-es tokiói játékokon bronzérmes rúdugrót vétkesnek találják, akár négyéves eltiltást kaphat.

Tisztázták az ausztrált

Tisztázták a doppingvádak alól, így szerepelhet a budapesti világbajnokságon Peter Bol, a férfi 800 méter olimpiai negyedik helyezettje. A 29 éves ausztrál középtávfutó kálváriája január közepén kezdődött, amikor egy versenyen kívül levett mintájának A próbája pozitív eredményt hozott, ezért ideiglenesen felfüggesztették a versenyengedélyét. A teszt szerint Bol EPO-t használt, amit ő tagadott, a B próba pedig őt igazolta, ugyanis a második mintában nem találtak tiltott anyagot a szakemberek. Ezek után a futó felfüggesztése megszűnt, ám az ügy nem zárult le, és a sport tisztaságáért felelős ausztrál szervezet (SIA) egészen mostanáig vizsgálódott. A mintákat egy másik, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által akkreditált laboratóriumban is megvizsgáltatta, illetve a WADA egyik EPO-val foglalkozó szakemberét is bevonta, és végül arra jutott, hogy Bol A mintája is negatív.

Peter Bol január óta tartó kálváriája most fejeződött be (Fotó: Herald Sun)

Peter Bol január óta tartó kálváriája most fejeződött be (Fotó: Herald Sun)

Nyitókép: Peter Bol január óta tartó kálváriája most fejeződött be (Fotó: Herald Sun)