2024. május 8., szerda
VIZES VB

Egy meccsre a kvótától

Sokan talán leírták a tokiói olimpia után generációváltáson átesett szerb vízilabda-válogatottat, ám a zömében fiatalokból álló gárda a világbajnokság negyeddöntőjében Olaszország ellen bizonyította, hogy most is komolyan kell számolni vele. Uroš Stevanović együttese szinte végig futott az eredmény után, az olaszok mindig egy lépéssel – és góllal – előttük jártak, a szövetségi kapitány viszont rendre jókor „nyúlt bele a meccsbe”, így a rendes játékidő végére egalizált a gárda. A büntetőpárbajban Branislav Mitrovićnak ismét kulcsszerep jutott, előbb Edoardo Di Somma, majd Luca Damonte kísérletét hárította, a másik oldalon viszont csak Nikola Radulović hibázott, így a szerbek komoly presztízscsatát megnyerve jutottak a legjobb négy közé, ahol a Montenegrót búcsúztató görögökkel játszanak. A magyar válogatott a szoros első negyedet követően rendkívül kedvező helyzetbe került az amerikaiak ellen, hiszen a tengerentúliak egyik legjobbját, Ben Hallockot a második játékrész közepén ütésért négy percre kiállították, az ezzel járó ötméterest Zalánki Gergő még értékesítette, ám az előnnyel lényegében nem tudott mit kezdeni Varga Zsolt gárdája, az amerikaiak hátrányban is nagyon jól feltalálták magukat. Vargáék a harmadik játékrész hajrájára összekapták magukat, háromgólos előnyt szereztek, nyugodtak azonban ezt követően sem lehettek, rengeteg hibával és pontatlanul játszottak – főleg Vogel Soma kapusteljesítménye hagyott bőven kívánnivalót maga után –, így az amerikai remények az utolsó pillanatig éltek. Dejan Udovičić gárdája az utolsó percben kétszer is az egyenlítésért támadhatott, a döntő helyzetekben viszont a magyarok szerencséjére megremegett a kezük, így Varga Dénesék egygólos győzelemmel jutottak a legjobb négy közé. A negyeddöntő utolsó meccsén a vb egyik legnagyobb favoritjának vélt Spanyolország hatalmas meglepetésre a hajráig szenvedett a franciák ellen, végül az utolsó percben a maga javára fordította a találkozót. Az elődöntő ezen ágán így magyar–spanyol meccset rendeznek. A vb két legjobbja párizsi kvótát szerez, ettől a szerbeket és a magyarokat is már csak egy-egy meccs választja el.

A szerbek Montenegró után az olaszokat is ötméteresekkel verték meg (Fotó: Albert ten Hove/Orange Pictures)

A szerbek Montenegró után az olaszokat is ötméteresekkel verték meg (Fotó: Albert ten Hove/Orange Pictures)

A keddi úszódöntők során egy meglepetés született, 200 férfi gyorson mindenki David Popovici győzelmére számított, a román tehetség 15 méterrel a cél előtt még magabiztosan vezetett is, végül azonban még a dobogóra sem fért fel, két brit és egy koreai is megelőzte. A magyarok közül egyedül Kós Hubert döntőzött tegnap, 53,11-es új országos csúccsal a 7. helyen zárt 100 háton. Pádár Nikolett a 10. lett a 200 gyors elődöntőjében, de 1:56,55-ös ideje olimpiai szint.

Eredmények, úszás, férfiak, 200 m gyors: 1. Matthew Richards (Nagy-Britannia) 1:44,30 p, 2. Tom Dean (Nagy-Britannia) 1:44,32, 3. Hvang Szunvo (Dél-Korea) 1:44,42. 100 m hát: 1. Ryan Murphy (Egyesült Államok) 52,22 p, 2. Thomas Ceccon (Olaszország) 52,27, 3. Hunter Armstrong (Egyesült Államok) 52,58, … 7. Kós Hubert 53,11. Nők, 1500 m gyors: 1. Katie Ledecky (Egyesül Államok) 15:26,27 p, 2. Simona Quadarella (Olaszország) 15:43,31, 3. Li Bingjie (Kína) 15:45,71. 100 m hát: 1. Kaylee McKeown (Ausztrália) 57,53 mp, 2. Regan Smith (Egyesült Államok) 57,78, 3. Kataharine Berkhoff (Egyesült Államok) 58,25. 100 m mell: 1. Rūta Meilutytė (Litvánia) 1:04,62 mp, 2. Tatjana Schoenmaker (Dél-Afrika) 1:05,84, 3. Lydia Jacoby (Egyesült Államok) 1:05,94. Vízilabda, férfiak, negyeddöntő: Görögország–Montenegró 10:9, Olaszország–Szerbia 11:11 – ötméteresekkel: 14:15, Magyarország–Egyesült Államok 13:12, Spanyolország–Franciaország 7:6. A 9–12. helyért: Kanada–Horvátország 5:13, Ausztrália–Japán 16:15. A 15. helyért: Kína–Dél-Afrika 16:8. A 13. helyért: Kazahsztán–Argentína 7:11.

Budapestre költözik a világszövetség

A vízi sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (World Aquatics) kongresszusának keddi döntése értelmében a szervezet Budapestre költözik. A WA vezető testülete, a Büró már korábban javasolta a költözést, ezt azonban a kongresszusnak is jóvá kellett hagynia, a szavazáson a tagok egyértelműen támogatták az elképzelést, csupán hárman voksoltak ellene. Az eseményen levetítettek egy rövidfilmet is, amelyen az új budapesti központ látványterveit csodálhatták meg a résztvevők. A kongresszus elején további nyolc évre megválasztották Husszein al-Musszalam elnököt.

Nyitókép: A szerbek Montenegró után az olaszokat is ötméteresekkel verték meg (Fotó: Albert ten Hove/Orange Pictures)