2024. május 9., csütörtök
FORMULA–1

Új szerződés, új nézőcsúcs, új Hungaroring

Aki látta a Hungaroring 38. kiadásának rajtját, az első kanyarját és az azt követő néhány száz métert, az nagyjából minden fontosabb eseményről tud a tegnap délután lebonyolított futamról. A 104. alkalommal a pole-pozícióról indult Lewis Hamilton nem jól rajtolt, s már nem tudta leszorítani Max Verstappent, nagy igyekezetében pedig a két Mc Laren is megelőzte, Oscar Piastri és Lando Norris is. Aztán ez utóbbi az első kerékcserénél jobban jött ki, megelőzte csapattársát, és Piastit a végén a pénteken még kocsit tört Sergio Pérez is lehagyta, így ismét teljes lett a Red Bull-siker, annál is inkább, mert a leggyorsabb kör is Verstappené lett (1:20,504 perc).

Kicsit sárga, kicsit savanyú, de a miénk. A Hungaroringet ugyanakkor nem csak a magyarok szeretik, mert magát a futamot több mint 100 ezer néző tekintette meg élőben, a rengeteg külföldivel együtt összesen 303 ezren látogatták meg a mogyoródi futamhétvégét, ez pedig azt is jelenti, hogy a létesítmény bevételi rekordot ért el az új érában. Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója azt is elmondta, ezek a versenyhétvégék szinte négynapos fesztiválokká nőtték ki magukat, ráadásul a versenysorozat jogtulajdonosa óriási követelményrendszert állít fel, így sok mindennek kell megfelelni, sokkal több a munka, több emberre van szükség, és nyilván sokkal költségesebb is.

A Hungaroringen szombaton jelentették be a legfontosabb hírt, miszerint az eredetileg 2027-ig érvényes szerződést öt évvel meghosszabbították, így a mogyoródi F1-es futam 2032-ig biztosan a programban marad. Az eredetileg 2027-ig érvényes megállapodás meghosszabbításáról Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára, valamint Stefano Domenicali, az F1 elnök-vezérigazgatója és Gyulay számolt be sajtótájékoztatón. Schmidt elmondta, a versenysorozat jogtulajdonosa a hosszabbítás feltételéül szabta, hogy a 2026-os viadalig elvégezzék a Hungaroring teljes megújítását. Terveik szerint év végére megszületik a munkákra vonatkozó közbeszerzési eljárás eredménye, majd a kormány támogató döntése után 2024 elején lép hatályba a szerződés, és elkezdődhetnek az előkészületi munkálatok. A szerződéshosszabbítást a Honvédelmi Minisztérium nevében Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter írta alá. Schmidt azt is kiemelte, hogy a Magyar Nagydíjat 1986 óta megszakítás nélkül minden évben megrendezték, ezzel a mogyoródi pálya Monza mögött a második azoknak a versenyeknek a rangsorában, amelyek folyamatosan szerepelnek a naptárban. „Ez a futam már régen túlmutat egy egyszerű sporteseményen: Magyarország egyik legfontosabb nemzetközi rendezvénye, amelyre minden évben külföldi szurkolók tízezrei látogatnak el hazánkba, a televíziós közvetítést pedig az egész világon látják.”

Domenicali úgy fogalmazott, minden egyes helyszínen és eseményen látni szeretnék azt az elszántságot és erőfeszítést, amelyet Magyarországon tesznek a fejlesztések, valamint a szurkolók kiszolgálásának javítása szempontjából. „Különleges pálya ez, amit a gyönyörű magyar főváros, Budapest közelsége csak fokoz – ezt a futamot minden versenyzőnk és szurkolónk nagyon várja.” Az elnök-vezérigazgató szerint Magyarország több okból is fontos a versenysorozat számára, és lényeges, hogy hosszú távon tudnak számolni a Hungaroringgel. A sportvezető hangsúlyozta, hogy a szerződés meghosszabbítására vonatkozó tárgyalások „nehezek, de korrektek” voltak, egyben kiemelte a magyarországi promóter és a magyar kormány elkötelezett hozzáállását. „Magyarország egyrészt azért fontos nekünk, mert az F1 jelenlegi, folyamatosan növekvő népszerűsége közben meg kell találnunk a megfelelő egyensúlyt a tradicionális helyszínek, valamint az úgynevezett új piacok között. Másrészt Európa ezen régiójában hatalmas potenciált látunk arra, hogy még inkább ráirányítsuk a figyelmet a sportágunkra” – mondta az 58 éves olasz szakember, aki szerint nem lett volna elég, ha csak 2027-ig számolhatnak a versenynaptárban a Hungaroringgel. A versenysorozat jelenlegi helyzetéről Domenicali úgy vélekedett, bárhova is utaznak a világban, mindenhol „egyedi és különleges” eseményeket tudnak rendezni, beleértve ebbe a szurkolói programokat, illetve a pályán és az azon kívül történő eseményeket. Magyarországi élményeiről Domenicali kiemelte a később hétszeres világbajnokká váló Michael Schumacherrel közös ferraris időszakból a 2001-es esztendőt, amikor már augusztusban, a Magyar Nagydíjon megnyerték a világbajnokságot, de ennél is pozitívabb élménynek nevezte azt, ahogyan Felipe Massa 2009-es balesetét követően a magyar orvosok bántak a brazil pilótával: „Az a segítség és kórházi ellátás, amit akkor kaptunk, örök emlék marad, mert egy tragikusnak induló eset pozitív végkimenetellel zárult. Végig ott voltam Felipe mellett, és azt kell mondjam, egészen elképesztő volt az a munka, amelyet akkor a magyarok a Honvédkórházban elvégeztek.”

Végeredmény, Magyar Nagydíj, Hungaroring (70 kör, 306,630 km): 1. Max Verstappen (holland, Red Bull) 1:38:08,634 óra, 2. Lando Norris (brit, McLaren) 33,731 másodperc hátrány, 3. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull) 37,603 mp h., 4. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 39,134 mp h., 5. Oscar Piastri (ausztrál, McLaren) 1:02,572 perc h., 6. George Russell (brit, Mercedes) 1:05,825 p h., 7. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 1:10,317 p h., 8. Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari) 1:11,073 p h., 9. Fernando Alonso (spanyol, Aston Martin) 1:15,709 p h., 10. Lance Stroll (kanadai, Aston Martin) 1 kör hátrány stb.

A vb-pontversenyek állása, versenyzők: 1. Verstappen 281 pont, 2. Pérez 171, 3. Alonso 139, 4. Hamilton 133, 5. Russell 90, 6. Sainz 87, 7. Leclerc 80, 8. Norris 60, 9. Stroll 45, 10. Ocon 31 stb. Csapatok: 1. Red Bull 452 pont, 2. Mercedes 223, 3. Aston Martin 184, 4. Ferrari 167, 5. McLaren 87 stb.

Nyitókép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Stefano Domenicali, a Formula–1 vezérigazgatója (Fotó: MTI)