2024. május 8., szerda
FORMULA–1, HUNGARORING

Telt ház és rekorddöntés várható

Időjárási szempontból zavartalan futamra lehet számítani a hétvégi Formula-1 Magyar Nagydíjon: vasárnap napos, száraz idő várható, a hőmérséklet 30 Celsius-fok körül alakul.

Az égiek tehát nem zavarhatják meg a Hungaroring eseményeit, amelyen a Red Bull rekorddöntésre készül, hiszen idén még csak ez a csapat nyert futamot, s zsinórban a 12. futamgyőzelmét arathatják az osztrákok. Egy nagy visszatérőről is beszélhetünk, hiszen fél év után ismét bolídba, az idei mezőny leggyengébb járgányába, az Alpha Tauriba ül be a McLarentól menesztett Daniel Ricciardo, aki Nyck de Vries helyét vette át, bár előtte még azt nyilatkozta, hogy csak versenyképes autóba hajlandó beszállni. Újdonság lesz az is, hogy a csapatok ettől a hétvégétől az eddigi 13 gumikomplett helyett csak 11-et használhatnak, tehát jócskán át kell gondolni a taktikát.

Ami magát a helyszínt illeti, biztosan telt ház lesz, hiszen a budapesti szálláshelyeken a héten már több mint 150 ezer előfoglalás volt, a hírek szerint a legtöbben az Egyesült Királyságból, Németországból, Hollandiából és Lengyelországból érkeznek.

További hír még, hogy nagyban zajlanak már Magyar Nagydíj jövőjét illető tárgyalások, és elképzelhető, hogy a mostani versenyhétvége során már a szerződéshosszabbításról is lesz lehetőség beszámolni, mondta Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár: „Ennek a céldátuma 2032, akár egy további ötéves opcióval, de az elsődleges feltétel ennek a megvalósulásához a korábban bejelentett fejlesztések határidőre történő végrehajtása” – fogalmazott Schmidt, Gyulai Zsolt, a Hungaroring elnök-vezérigazgatója szerint pedig a pályán elkezdődtek a felújítási munkálatok, a közművek a jövő év elejére teljes egészében megújulnak, de a bejárat korszerűsítése is zajlik már, ami jól jelzi, hogy a Hungaroring 38 év után megújul.

A Magyar Nagydíj dobogósai a hagyományoknak megfelelően a Herendi Porcelánmanufaktúra által gyártott egyedi díjakat kapják majd meg, amelyek egy ókori amforát idéznek meg, a dekorációja viszont teljes mértékben új, 18 karátos mart arany díszíti, és felfedezhető benne egy paradicsommadár is, amely a száguldásra, a gyorsaságra és a könnyedségre utal.

Nyitókép: MTI