2024. május 13., hétfő
VIZES VB

A sírból hozták vissza a szerbek

A szerb válogatott régi önmagát idézve, 0:5-ös hátrányból fordítva büntetőkkel legyőzte Montenegrót a fukuokai világbajnokság vízilabdatornájának utolsó csoportmeccsén, így a spanyolok mögött a második helyen zárta a D jelű kvartett küzdelmeit. Uroš Stevanović együttese pocsékul kezdte a találkozót, a rivális első öt támadását gólra váltotta, a szerb próbálkozások viszont rendre elhaltak, a centerek nem jutottak labdához, a montenegróiak rendkívül agresszívan, szorosan védekeztek.

Az első negyed hajrájára eszmélt fel a gárda, Jakšić, Vučinić és Ubović találataival csökkentették a különbséget, de az ellenfél még mindig lovon volt. A második játékrész közepén, 8:4-nél úgy tűnt, Gojković tanítványai végleg el is döntik a találkozót, ám Jakšić és Vučinić bombáival másfél perc alatt 8:7-re módosult az eredmény, s újra nyílttá vált az összecsapás. A bírók nem kímélték a szerb védőket, menetrendszerűen érkeztek a montenegrói előnyök. A harmadik nyolc perc újfent a rivális jegyében telt, a kapuban Mitrovićot Mišović váltotta, érdemben azonban ez sem segített, egyedül a Jakšić–Vučinić duó megmozdulásai tartották életben a szerb reményeket.

A záróetapnak kétgólos hátrányból rugaszkodott neki Stevanović gárdája, a játék képe azonban megváltozott, a montenegróiak szemmel láthatóan gödörbe kerültek, ekkorra már Drašović és Ranđelović is összekapta magát, s a hajrára fordított is az olimpiai bajnok. Gojkovićék 19 másodperccel a lefújást megelőzően egalizáltak, az utolsó szerb támadás gól nélkül zárult, így jöhetett a büntetőpárbaj. Az ötméteresek során újfent Mitrović őrizte a szerb kaput, montenegrói részről előbb Radović lőtt kapufát, majd a negyedik sorozatban a rutinos hálóőr Matković lövését fejjel hárította, átellenben viszont Drašović, Radulović, Vučinić és Jakšić is kíméletlenül bevarrta, így Szerbia megnyerte a találkozót. A vb folytatását figyelembe véve a gárda számára talán még a győzelemnél is fontosabb, hogy bebizonyították, vert helyzetből is képesek felállni, igaz, a rajton még van mit csiszolni, egy erősebb ellenfél ellen az ehhez hasonló gyenge kezdés valószínűleg már nem fog beleférni. Szerbia vasárnap a nyolcaddöntőben Japán ellen ugrik vízbe.

A magyar válogatott százszázalékos mérleggel zárta a csoportkört, az utolsó találkozón Argentínát verték meg, ám a nyolcgólos győzelemmel Varga Zsolt szövetségi kapitány cseppet sem volt elégedett. A mérkőzést követő értékelésében elmondta, a 7:1-es első negyedet követően főleg védelemben hibázott sokat a csapat, 5-6 gólon kellett volna tartaniuk az argentinokat, s erre nem nagyon talál mentséget. A jó periódusok mellett nagyon sokszor „kihagyott” a gárda, amin a negyeddöntőig mindenképp javítani kell, hiszen most kezdődik majd a vb érdemi része. A legjobb nyolc között az Egyesült Államok–Kanada párharc győztese ellen ugrik vízbe a Varga-alakulat.

Pénteken a műugróknál és a szinkronúszóknál is egy-egy döntőt rendeztek, mindkét finálé kínai győzelemmel, illetve címvédéssel zárult. A műugrók női 3 méteres versenyében Csen Ji-ven nyert, a szinkronúszócsapatok szabadprogramjában szintén az ázsiai ország válogatottja diadalmaskodott.

Eredmények, műugrás, női 3 m: 1. Csen Ji-ven (Kína) 359,50 pont, 2. Cseng Ja-ni (Kína) 341,50, 3. Pamela Ware (Kanada) 332,00. Szinkronúszás, csapat, szabadprogram: 1. Kína 329,1687 pont, 2. Japán 317,8085, 3. Ukrajna 256,2415. Vízilabda, férfiak, 3. forduló, A csoport: Egyesült Államok–Görögország 14:15, Ausztrália–Kazahsztán 22:6. A végeredmény: 1. Görögország 9, 2. Egyesült Államok 6, 3. Ausztrália 3, 4. Kazahsztán 0 pont. B csoport: Kína–Olaszország 5:18, Franciaország–Kanada 15:11. A végeredmény: 1. Olaszország 9, 2. Franciaország 6, 3. Kanada 3, 4. Kína 0 pont. C csoport: Magyarország–Argentína 21:13, Horvátország–Japán 17:12. A végeredmény: 1. Magyarország 9, 2. Horvátország 6, 3. Japán 3, 4. Argentína 0 pont. D csoport: Dél-Afrika–Spanyolország 6:27, Szerbia–Montenegró 13:13 – ötméteresekkel: 17:15. A végeredmény: 1. Spanyolország 9, 2. Szerbia 5, 3. Montenegró 4, 4. Dél-Afrika 0 pont.

USZONYOSÚSZÓ-EB

MÁR ÖT MAGYAR ARANY

A magyar válogatott öt aranyérmet nyert a gödöllői uszonyosúszó-Európa-bajnokság első két versenynapján. Pernyész Dorottya és Kiss Nándor duplázott, előbbi szerdán a 100 méteres, csütörtökön pedig a 200 méteres uszonyos gyorsúszás döntőjében csapott elsőként célba, míg utóbbi előbb a 400, majd a 200 méteres felszíni finálét nyerte meg.

Az ötödik magyar aranyat Mozsár Alex gyűjtötte be, aki az 1500-as felszíni kategóriában volt a leggyorsabb. Mozsár korábban egy ezüstöt szerzett, honfitára, Kiss mögött lett második. Dobogóra állhatott még Cséplő Kelen, aki a férfi 200 uszonyos gyors mezőnyében második lett, ugyanitt Lengyeltóti Bence a bronzérmet szerezte meg. Blaszák Lilla a női 200 felszíni döntőjében a harmadik legjobb idővel csapott célba, mint ahogy bronzot gyűjtött be a 4×100-as vegyes váltó Cséplővel, Suba Sárával, Wórum Regővel és Pernyésszel.

Nyitókép: Jó az öreg a háznál: Branislav Mitrovićra ezúttal is kulcsszerep hárult (Fotó: Albert ten Hove/Orange Pictures)