2024. május 13., hétfő

Borítékolható a negyeddöntő

A magyar férfiválogatott két góllal legyőzte a horvátokat a fukuokai világbajnokság olimpiai kvalifikációs vízilabdatornájának 2. fordulójában, így Varga Zsolt együttese már biztosan csoportelsőként zár, és egyenes ágon jut be a viadal negyeddöntőjébe. A szerda kora reggeli összecsapáson az első negyed bizonyult döntőnek, Zalánki Gergő akciógóljával és Vámos Márton bombájával kétgólos előnyt szereztek a magyarok, miközben a horvátok rendre kihagyták a lehetőségeiket – akcióban és fórban is hibáztak, támadásban fegyelmezetlenek voltak. Fél perccel a szünet előtt a rivális is „megérkezett a meccsbe”, Német Toni viszont újfent beállította a kétgólos különbséget, ami a továbbiakban meghatározta a találkozó alakulását. A horvátok szaladtak az eredmény után, játékuk ugyan sokat javult, a magyarok viszont végig éberen védekeztek, a kínálkozó lehetőségeket kintről, a falból és előnyből is kihasználták, gyakorlatilag végig diktálták a tempót, és lefújásig megtartották az első negyed során szerzett vezetést.

Ami talán a legfontosabb, igazi csapatjátékkal diadalmaskodott a Varga-legénység, a játékosok közül kilencen iratkoztak fel a góllövőlistára. „Sokat készültünk a horvátokra, a legtöbbet az emberhátrányos játékon és a komplett védekezésen dolgoztunk, mert ahogyan várható volt, a centereik rengetegszer két méteren belül voltak. Fontos még, hogy kevesebb labda nélküli kiállítást kapjunk. Végig kontrolláltuk a találkozót, a végén az utolsó két-három támadásban jöttek csak vissza, egy kis rutint kell még szereznünk abban, hogy egy ilyen mérkőzést hogyan kell lezárni” – értékelt a meccset követően Varga szövetségi kapitány. A magyarok pénteken Argentína ellen – várhatóan sima győzelemmel – zárják a csoportkört.

Szerbia megszerezte első pontjait a vb-n, Uroš Stevanović együttese Dél-Afrika felett aratott nagyarányú győzelmet. A csoport rangadóján Montenegró az első két negyedben megnehezítette a spanyolok dolgát, a hispánok végül bedarálták Vladimir Gojković gárdáját. A csoportkört a Szerbia–Montenegró párharc zárja, a tét a D jelű négyes második helye. A találkozót péntek reggel 5 órakor játsszák.

A szerdai döntők során a szinkronúszóknál a második férfi egyéni finálét is a spanyolok nyerték meg, a szabadprogramban Dennis Gonzalez Boenu bizonyult a legjobbnak, míg a nők hasonló versenyszámában a hazai közönség előtt szereplő Inui Jukiko végzett az első helyen. A műugróknál a női toronyugrás fináléja volt terítéken, és a kínaiak tinédzsere, a még mindig csak 17 esztendős Csen Jü-hszi zsinórban harmadszor nyerte meg.

Eredmények, műugrás, női toronyugrás: 1. Csen Jü-hszi (Kína) 457,85 pont, 2. Csüan Hung-csan (Kína) 445,60, 3. Caeli McKay (Kanada) 340,25. Szinkronúszás, női egyéni, szabadprogram: 1. Inui Jukiko (Japán) 254,6062 pont, 2. Vasiliki Alexandri (Ausztria) 229,3251 pont, 3. Kate Shortman (Nagy-Britannia) 219,9542. Férfi egyéni, szabadprogram: 1. Dennis Gonzalez Boenu (Spanyolország) 193,0334 pont, 2. Gustavo Sanchez (Kolumbia) 189,9625, 3. Kenneth Gaudet (Egyesült Államok) 179,5562. Vízilabda, férfiak, 2. forduló, A csoport: Görögország–Kazahsztán 18:2, Egyesült Államok–Ausztrália 16:8. Az állás: Görögország és Egyesült Államok 6, Ausztrália és Kazahsztán 0 pont. B csoport: Olaszország–Kanada 24:6, Kína–Franciaország 8:17. Az állás: Olaszország 6, Kanada és Franciaország 3, Kína 0 pont. C csoport: Horvátország–Magyarország 10:12, Japán–Argentína 20:9. Az állás: Magyarország 6, Horvátország és Japán 3, Argentína 0 pont. D csoport: Spanyolország–Montenegró 11:7, Dél-Afrika–Szerbia 5:30. Az állás: Spanyolország 6, Montenegró és Szerbia 3, Dél-Afrika 0 pont.

Nyitókép: Jansik Szilárd (balról) és Konstantin Kharkov különcsatája a magyar–horváton (Fotó: MTI)