2024. május 12., vasárnap
VIZES VB

Granados elsüllyesztette a szerbeket

Hiába kezdett kétgólos vezetéssel a szerb válogatott, Spanyolország Álvaro Granados vezérletével az első negyed végére fordított, majd a második játékrész közepén már öt találattal is vezetett a fukuokai világbajnokság férfi vízilabdatornájának nyitófordulójában, s végül a szorosnak tűnő eredmény ellenére is magabiztosan nyert.

A nagyszünetet követően állandósult a többgólos különbség a spanyolok javára, az aktuális olimpiai bajnok soraiban egyedül Strahinja Rašović jeleskedett, az ő akciói viszont kevésnek bizonyultak a vb-címvédő ellen. A szerbek a következő fordulóban Dél-Afrikával játszanak, majd Montenegró ellen zárják a csoportkört, Uroš Stevanović együttesének a folytatásban alaposan fel kell kötnie a gatyát, ha jó helyezést szeretne elérni. A magyar válogatott Japán legyőzésével hangolt a folytatásra, igaz, Varga Zsolt együttesének a vártnál komolyabb fejtörést okozott a házigazdák kellemetlen, rendkívül gyors és sok úszással tarkított játéka. Az első két negyedben Zalánki Gergőék még nem tudtak elszakadni, a rivális nagyon jól tartotta magát, a szünetet követően viszont kidomborodott a csapatok közti tudásbeli különbség, így a végén nyolcgólos magyar győzelem született. Varga Dénesék holnap Horvátországgal vélhetően a csoportelsőségért játszanak.

A vb további sportágait tekintve tegnap a szinkronúszóknál és a műugróknál rendeztek döntőket. A Fukuokában debütáló egyéni férfi technikai szinkronúszószámban spanyol győztest avattak, a 20 éves Fernando Diaz Del Rio Soto nyerte meg a sportág történetének első vb-aranyát, a kazah Eduard Kim pedig az országa első vb-érmét szerezte a vízi sportágak tekintetében. A műugróknál folytatódott a kínai dominancia, mindkét finálét – női szinkronműugrás és férfi szinkrontoronyugrás – az ázsiai ország képviselői nyerték meg. A kínaiak a 2017-es budapesti vb óta veretlenek műugrásban. Legutóbb hat évvel ezelőtt Budapesten fordult elő velük, hogy nem nyertek olyan számban, amelyben volt versenyzőjük.

Kína akrobatikus csapata – a víz alatt (Beta/AP)

Kína akrobatikus csapata – a víz alatt (Beta/AP)

Eredmények, műugrás, női szinkronműugrás: 1. Cseng Ja-ni, Csen Ji-ven (Kína) 341,94 pont, 2. Jasmin Harper, Scarlett Mew Jensen (Nagy-Britannia) 296,58, 3. Elena Bertocchi, Chiara Pellacani (Olaszország) 285,99. Férfi szinkrontoronyugrás: 1. Lien Csün-csie, Jang Hao (Kína) 477,75 pont, 2. Kiril Boljuh, Olekszij Szereda (Ukrajna) 439,32, 3. Kevin Berlin Reyes, Randal Willars Valdez (Mexikó) 434,16. Szinkronúszás, férfi egyéni, technikai: 1. Fernando Diaz Del Rio Soto (Spanyolország) 224,5500 pont, 2. Kenneth Gaudet (USA) 216,8000, 3. Eduard Kim (Kazahsztán) 216,0000. Akrobatikus csapat: 1. Kína 238,0033 pont, 2. USA 232,4033, 3. Japán 220,5867. Vízilabda, férfiak, 1. forduló, A csoport: Kazahsztán–USA 5:18, Ausztrália–Görögország 9:13. B csoport: Kanada–Kína 13:10, Franciaország–Olaszország 6:13. C csoport: Argentína–Horvátország 5:24, Magyarország–Japán 16:8. D csoport: Montenegró–Dél-Afrika 35:10, Szerbia–Spanyolország 14:16.

Nyitókép: A japánoknak két negyeden keresztül sikerült megnehezíteniük a magyarok dolgát (Fotó: MTI)