2024. május 9., csütörtök
VIZES VB – FUKUOKA

Szabó az első számú éremesélyes

Pénteken elrajtol július hónap egyik legnagyobb sporteseménye, a fukuokai világbajnokság nyitónapján először a műugrók, majd a szinkronúszók csapnak a habok közé, aztán szépen sorjában a többiek: a nyíltvízi úszók és a pólósok, a sort pedig a medencés úszók zárják, akik csak a második héten jutnak szerephez. Milák Kristóf visszalépésével a vajdasági Szabó Szebasztián a magyar medencés csapat egyik fő éremvárományosává lépett elő, edzője, Petrov Iván szerint a zentai sprinter felkészülése nagyon jól sikerült, ezúttal az 50 méter gyorsra koncentrálnak, de 50 pillén is komoly eredményt vár úszójától. Szebi akklimatizációja remélhetőleg jól sikerül, zsúfolt nappal kezd: ha minden a tervek szerint alakul, akkor július 28-án, pénteken négy futam vár rá, ekkor rendezik ugyanis az 50 pille előfutamait, illetve várhatóan a 4x100 méteres váltóval is rajtkőre áll – ez két selejtezőt, egy középdöntőt és egy finálét jelent. A győriek úszója mellett a többiek is szép eredményeket érhetnek el, Jakabos Zsuzsannát, Késely Ajnát és Kapás Boglárkát sem szabad leírni, mind képesek kellemes meglepetést okozni és felérni a dobogóra. Nyíltvízen mindhárom magyar komoly esélyekkel indul, a nőknél Olasz Anna, a férfiaknál pedig Rasovszky Kristóf minden bizonnyal éremért úszik majd, de Betlehem Dávid is ott lehet az élmezőnyben.

A pólósok közül a nők kezdik előbb a viadalt, Bíró Attila gárdája vasárnap Kanadával mérkőzik. A lányok komoly felkészülésen vannak túl, az edzőtáborok és a világkupa szuperdöntője rávilágított a hiányosságokra, amiket a szakvezető szerint időben sikerült orvosolni. A csapat kiegyensúlyozott, egyetlen cél, az első hely és az olimpiai kvóta lebeg a szemük előtt – utóbbi a döntő mindkét résztvevőjének jár. Tavaly a budapesti döntőben hajszál híján az amerikaiakat is meglepték, idén jó lenne szintet lépni és végre behúzni egy újabb világversenyt.

Szabó Szebasztián Párizs előtt Japánban bizonyíthat (Pozsonyi Zita felvétele)

Szabó Szebasztián Párizs előtt Japánban bizonyíthat (Pozsonyi Zita felvétele)

A férfiak hétfőn Japán ellen „melegítenek”, Varga Zsolt elsősorban egységes csapatjátékot vár a gárdától, de a vb-re leginkább fejlődési lehetőségként tekint. A magyar válogatott célja természetesen nem lehet más, mint az aranyérem megszerzése, erről kár is beszélni. A világkupa megmutatta, az erőviszonyok némileg átalakultak, a favoritok ugyanakkor továbbra sem változtak – az európai „nagyok” mellett az USA tűnik ki a mezőnyből. A szerbek e tekintetben kissé visszaestek, a generációváltás és egyéb problémák alaposan rányomták bélyegüket a válogatott szereplésére. Uroš Stevanović együttese épp a végső győzelemre is nagyban esélyes Spanyolország ellen kezdi meg szereplését. Az idei eredményeket látva a szerbektől már egy dobogós helyezés is rendkívüli teljesítmény lenne…

Ami a vajdasági magyar sportolókat illeti, Farkas Tamás, az ország jelenlegi legjobb nyíltvízi úszója 5 kilométeren áll rajthoz, az óbecsei versenyző a középmezőnybe várható. A szerb úszók közül Anja Crevar kerülhet legközelebb az dobogóhoz, a többiek egyelőre nem tudják megszorongatni a klasszisokat.

Fukuokában 2001 után idén második alkalommal rendeznek vb-t, a címek mellett az elsődleges cél természetesen mindenki számra a párizsi repjegy megváltása lehet, így remek viadalra, izgalmas versenyekre van kilátás. A vb július 14-én rajtol és 30-án ér véget.