2024. április 30., kedd
XIV. ATLÉTIKAI VB, MOSZKVA

Iszinbajeva arannyal búcsúzott

Jelena Iszinbajeva a vb előtt azt nyilatkozta, hogy Moszkva után vesz búcsút az atlétikától, s egyetlen vágya, hogy utolsó versenyén, saját közönsége előtt, aranyéremmel vonuljon sportolói nyugdíjba. A terv sikerült, Iszinbajeva aranyérmet nyert, ráadásként az 507 centiméteres magassággal is próbálkozott, ami, ha viszi, világcsúcs lett volna. A verseny érdekessége, hogy ugyanaz a négy hölgy viaskodott az érmekért, akik tavaly az olimpián is, s csupán a német Silke Spiegelburg tartotta meg negyedik pozícióját, Iszinbajeva pedig a londonihoz képest egy-egy hellyel lejjebb szorította az amerikai Suhrt és a kubai Silvát.

A női kalapácsvetés selejtezőjében indult a magyar Orbán Éva, aki 70 méter feletti eredménnyel a 11. helyen jutott tovább. Nem volt viszont hely a legjobb 12 között a volt világbajnok és olimpiai bronzérmes német Betty Heidlernek, ami nagy meglepetés.

Jelena Iszinbajeva – cigánykerék és aranyérem a pályafutás végén (Fotó: Beta)

Jelena Iszinbajeva – cigánykerék és aranyérem a pályafutás végén (Fotó: Beta)

Hasonlóan váratlan volt a világ- és olimpiai bajnok grenadai Kirani James teljes csődje a 400 méteres síkfutás döntőjében. James 300 méteren át vezetett, ekkor a korábban már olimpiai, világbajnok és kétszeres vb-ezüstérmes amerikai LaShawn Merritt húzott el mellette. A grenadait ez teljesen sokkolta, és főesélyesként csak hetedik lett.

Kudarcot vallott még egy olimpiai bajnok, hisz Greg Rutherford nem jutott döntőbe a távolugrásban, a négyszeres világbajnok amerikai Dwight Phillips pedig éppen hogy befért a legjobb 12 közé.

Szép csatát vívott a diszkoszvetés két legjobbja, a német Robert Harting és a lengyel Piotr Małachowski. Mivel a diszkoszvetés német szám, Harting begyűjtötte zsinórban harmadik aranyát és Németország immár kilencedik első helyét ebben a számban.

A kétszeres vb-bronzérmes kenyai Milcah Chemos élt az alkalommal, hogy a vb-n nem lehettek ott a legjobb orosz akadályfutónők, és az idény legjobb eredményével nyert 3000 méteren. A sors kegyes volt még ez örökös negyedik iránt is, így a férfiak 50 kilométeres gyaloglóversenyében a 36 éves ír Robert Heffernan nemcsak dobogós lett, hanem az aranyat is elvitte. E számban 12. lett a vb legidősebbje, a 43 éves spanyol Jésus Angel Garcia, aki még 1993-ban volt világbajnok, s azóta nyert még két ezüstöt és egy bronzot is. A gyaloglóversenyen Magyarország és Szerbia és érdekelt volt. Rácz Sándor a 45. helyen ért célba, míg Predrag Filipović csak valamivel több, mint 30 kilométeren át bírta az iramot, és visszalépett.

A női hétpróbában az ukrán Hana Melnicsenko nyerte meg az újoncoknak számító versenyzők viadalát a kanadai Brainne Theisen Ashton és a holland Dafne Schippers előtt, a magyar Farkas-Zsivóczky Györgyi pedig, legjobb eredményétől hozzávetőlegesen 200 ponttal elmaradva, 15. lett.

Nyitókép: Jelena Iszinbajeva – cigánykerék és aranyérem a pályafutás végén (Fotó: Beta)