2024. május 20., hétfő
ATLÉTIKA – XXXVII. FEDETT PÁLYÁS EB

Meghátrálás nélkül

A kevesebb mint egy hónapja történt és már 50 ezer halálos áldozatot számláló törökországi és szíriai földrengés fényében eleinte nem is volt egyértelmű, hogy Isztambul március 2. és 5. között megrendezi-e az idei fedett pályás atlétikaszezon kontinentális csúcseseményét, az Európa-bajnokságot, dacára annak, hogy a tragédia helyszíne és a Boszporusz partja az ország két ellentétes végén található. A szervezők aztán pár nap elteltével megerősítették, hogy nem lépnek vissza, és bár a tornához kapcsolódó több mellékeseményt töröltek, valamint hangsúlyt kap az adománygyűjtés is, az Ataköy Aréna továbbra is várja 47 ország 593 sportolóját, köztük a 12 fős szerbiai és a 16 fős magyar kerettel. Két éve a lengyelországi Toruńban Magyarország az ötpróbázó Krizsán Xénia révén egy bronzzal, Szerbia viszont érem nélkül zárta a legutóbbi fedett pályás Eb-t. Utóbbiak keretében ezúttal egy ennél lényegesen jobb eredmény is benne van a kiváló női távolugrók, férfi súlylökők és a magasugró Angelina Topić révén.

Az Ataköy Aréna (Fotó: istanbul2023.org)

Az Ataköy Aréna (Fotó: istanbul2023.org)

Európa-bajnokságról lévén szó, több számban, főként a futópályákon nem lehetnek ott a legnagyobb világsztárok, de persze a kontinens mezőnyének sincs miért szégyenkeznie. Armand Duplantis csak pár napja állította újabb magasságra, 6,22 méterre a férfi rúdugrás világcsúcsát, és aligha akar itt megállni: érdekes párhuzam, hogy tavaly a belgrádi vb előtt is jegyzett egy új rekordot, amit aztán a nagy tornán újra megdöntött. Nagy várakozások előzik meg a férfi 60 méter küzdelmeit is, különösen azóta, hogy az olimpiai bajnok Marcell Jacobs kikapott az olasz nemzeti bajnokságon Samuele Ceccarellitől.

Az Eb csütörtöktől vasárnapig tart, ám ma még csak esti programot rendeznek selejtezőkkel. Az első döntőt a pénteken 17:25-kor kezdődő férfi súlylökés jelenti majd, az utolsó érmeket a vasárnap esti gátfutóversenyekért osztják ki. A szerb éremeséllyel is kecsegtető női magasugrásra vasárnap 8:20-kor, a női távolugrásra pedig 17:50-kor érdemes odakapcsolni.

Nyitókép: Az Ataköy Aréna (Fotó: istanbul2023.org)