2024. május 20., hétfő
ATLÉTIKA

Megvan a szerb és a magyar Eb-keret

Február 20-án lezárult a kvótaszerzési lehetőség a március 2. és 5. között esedékes isztambuli fedett pályás Európa-bajnokságra, így már a szerb és a magyar szakági szövetség is nyilvánosságra hozta a kontinensviadalon induló sportolók listáját. A szerbeknél a legnagyobb név egyértelműen Ivana Vuleta, a távolugró ezúttal is vérmes reményekkel vág neki a versenynek, komoly esélyekkel indul a fiatal, ámde piszkosul tehetséges magasugró, Angelina Topić is. A férfiak közül leginkább Armin Sinančevićtől és Elzan Bibićtől lehet jobb eredményt várni.

A szerb válogatott: Milana Tirnanić (60 m), Anja Lukić (60 m gát), Ivana Vuleta és Milica Gardašević (távolugrás), Angelina Topić (magasugrás), Luka Trgovčević (60 m gát), Boško Kijanović (400 m), Elzan Bibić (3000 m), Lazar Anić és Strahinja Jovančević (távolugrás), Armin Sinančević és Asmir Kolašinac (súlylökés).

Angelina Topić tavaly Münchenben már bizonyított a nagyok között, fedett pályán fényesebb érmet is szerezhet

Angelina Topić tavaly Münchenben már bizonyított a nagyok között, fedett pályán fényesebb érmet is szerezhet

A magyar keret 16 főt számlál, közülük a világbajnok Márton Anita az eddig legeredményesebb atléta, a Békéscsaba súlylökője jól kezdte az évet, ugyanakkor hosszú kihagyáson van túl, így a döntő is szép teljesítmény lenne tőle. Az ötpróbázó Krizsán Xénia két éve bronzérmes lett, most betegség hátráltatta a felkészülést, de némi szerencsével ismét jól szerepelhet. A magyarok 19 kvótát szereztek, de sérülés miatt hárman hiányoznak, köztük van a tavalyi év női sportolója, az Eb-ezüstérmes gátas, Kozák Luca is.

A magyar válogatott: Csóti Jusztina és Takács Boglárka (60 m), Kerekes Gréta, és Tóth Anna (60 m gát), Bartha-Kéri Bianka (800 m), Böhm Lilla (3000 m), Lesti Diána (távolugrás), Klekner Hanga (rúdugrás), Márton Anita (súlylökés), Krizsán Xénia (ötpróba), Illovszky Dominik (60 m), Szeles Bálint és Eszes Dániel(60 m gát), Vindics Balázs (800 m), Pap Kristóf (távolugrás), Bakosi Péter (magasugrás).

Duplantis újabb rekordja

Armand Duplantis egy centiméterrel megjavította saját rúdugróvilágcsúcsát. A svéd atléta a franciaországi Clermont-Ferrand fedett pályás viadalán jutott túl a 6,22 méteren. A 2021-es olimpiai bajnok az előző, 6,21-es rekordot tavaly a eugene-i világbajnokságon állította fel július 25-én. Duplantisé a rekord 2020. február 8-a óta, amikor a francia Renaud Lavillenie 6,16-os csúcsát adta át a múltnak a lengyelországi Torunban. Mostanáig hatszor került egy-egy centiméterrel feljebb.

Nyitókép: Angelina Topić tavaly Münchenben már bizonyított a nagyok között, fedett pályán fényesebb érmet is szerezhet