2024. május 9., csütörtök
AUTÓSPORT

Csak beugratás az Alfa Romeo padlója?

A héten a Formula–1-es mezőny két „alfája” tartotta meg autóbemutatóját. Az anyacsapat Red Bullhoz hasonlóan az AlphaTauri is New Yorkban tartotta az eseményt. Az istálló tavaly csak a kilencedik lett a bajnokságban, s állításuk szerint a nagyobb javulás érdekében jelentős módosításokat hajtottak végre.

Az idei első beszédtémát jelentő technikai újítással az Alfa Romeo rukkolt elő, hiszen a bemutatón közzétett képeken az látszott, hogy az autó padlólemezének széle egészen furcsán recés. Ám amikor pár nappal később Valtteri Bottas pályára is hajtotta az autót Barcelonában egy rövid bejáratásra, azon már nem volt látható ez az újítás. A szakértők azóta is azt találgatják, vajon az Alfa Romeo időközben rájött, hogy ez a látványos megoldás nem a vártak szerint működik, vagy nem is állt szándékukban recés padlólemezt használni, és csak a többi csapatot próbálták vele félrevezetni…

A recés padlólemezen sokan felhúzták a szemöldöküket (Fotó: Alfa Romeo F1 Team)

A recés padlólemezen sokan felhúzták a szemöldöküket (Fotó: Alfa Romeo F1 Team)

FORMULA–E

Vergne túlélőüzemmódja és a Jaguar drámája

Tíz évvel azután rendeztek újra nagy nemzetközi autóversenyt Indiában, hogy a Formula–1 2013-ban befejezte rövid itteni ténykedését. A Formula–E az ország közepén fekvő nagyváros, Hyderabad utcáin rendezkedett be, ami a mezőny indiai csapata, a Mahindra közbenjárására már régóta napirenden volt. A szezonban eddig fölényben lévő Porsche helyett itt a Jaguar vette át a kezdeményezést, ám a győzelmet végül a francia DS szerezte meg, a rendkívül poros pálya és a szűk hajtűkanyar okozta kalamajkák pedig úgy hozták, hogy a gyári Porsche végül mégis jelentősen növelni tudta a pontelőnyét. Az élről Mitch Evans indult a Jaguarral, aki már akkor is dühöngött a rádióban, amikor a táv harmadánál a taktikaválasztás miatt Jean-Éric Vergne és Sébastien Buemi mögé esett, pedig csak ezt követően jött számára a feketeleves: csapattársa, Sam Bird egy túl optimista előzési manőverrel egyszerre négy autó versenyét tette tönkre, amikor egyenesen Evans autójának ütközött, ez pedig mindkét Jaguar számára a futam végét jelentette. Vergne őrizte a vezetést az Envision-Jaguarok előtt, ám közvetlen üldözője, Nick Cassidy sokkal jobban gazdálkodott autója energiájával, és az utolsó kör megkezdésekor valószínűtlennek tűnt, hogy a DS utolsó energiatartalékait használó Vergne az első helyen futhat be a célba. A kétszeres bajnok mégis kisebbfajta csodát vitt véghez azzal, hogy kivédekezte Cassidy támadásait, így a nyeretlen előző szezon után ismét visszajuttatta az immár másik csapattal együttműködő gyártót a dobogó tetejére.

Bár a tabellát vezető Pascal Wehrlein a futam nagy részében pontszerző helyen sem állt, a kavarodásokból profitálva végül mégis negyedik lett csapattársa, Antonio Felix a Costa mögött, és a várakozásokkal ellentétben tovább növelte előnyét, ráadásul úgy, hogy a pénteki edzésen történt nagy bukását követően még a kórházat is megjárta. Eközben jelenlegi fő riválisa, Jake Dennis is nullázott, akibe René Rast McLarenje rohant bele a hajtűben.

A rajtnál még második Vergne 11. győzelmét szerezte az FE-ben

A rajtnál még második Vergne 11. győzelmét szerezte az FE-ben

Két hét múlva ismét egy ismeretlen helyszín, Fokváros következik a Formula–E naptárában.

A Hyderabad ePrix végeredménye: 1. Jean-Éric Vergne (francia, DS) 46:01,099, 2. Nick Cassidy (új-zélandi, Envision) +0,4 másodperc hátrány, 3. Antonio Félix da Costa (portugál, Porsche) +1,8, 4. Pascal Wehrlein (német, Porsche) +2,8, 5. Sergio Sette Camara (brazil, NIO) +3,5 stb. A világbajnokság állása: Wehrlein 80 pont, Dennis 62, Vergne és Buemi 31, 5. Cassidy 28 stb.

WRC

Tänak a Forddal is a csúcson

Úgy tűnik, Ott Tänaknak nem számít, milyen autó van alatta a rali-világbajnokságon, hiszen az első győzelmét 2017-ben még a Forddal szerző, majd a Toyotával és a Hyundaijal is remeklő észt idén visszatért a Fordhoz, és már a szezon második versenyén, a havas Svéd Ralin ismét ő állhatott fel a dobogó tetejére. A 2019-es világbajnoknak nem volt könnyű dolga, de az első győzelméért hajtó Craig Breen a hajrában nem tudott visszazárkózni, az észt pedig stabil teljesítményének köszönhette a győzelmet, hiszen a tizennyolc szakaszból csak az egyiken volt ő a leggyorsabb. A harmadik helyet Thierry Neuville és a címvédő Kalle Rovanperä csatájában előbbi szerezte meg. Szombaton többen is defektet szenvedtek az első kerekek valamelyikén, köztük a győzelemért csatázó kettős is, amit a Pirelli az időjárással magyarázott, mivel az ominózus szakaszok jóval szárazabbak voltak annál, mint amire a havas pályára készülő gumikat tervezték.

Tänak a Ford több mint egyéves nyeretlen sorozatát szakította meg

Tänak a Ford több mint egyéves nyeretlen sorozatát szakította meg

A Svéd Rali végeredménye: 1. Ott Tänak (észt, Ford) 2:25:54,5, 2. Craig Breen (ír, Hyundai) +18,7 másodperc hátrány, 3. Thierry Neuville (belga, Hyundai) +20,0, 4. Kalle Rovanperä (finn, Toyota) +25,1, 5. Elfyn Evans (brit, Toyota) +1:24,0 stb. A világbajnokság állása: Tänak 41 pont, Rovanperä 38, Neuville 32 stb.

Nyitókép: A recés padlólemezen sokan felhúzták a szemöldöküket (Fotó: Alfa Romeo F1 Team)