2024. május 9., csütörtök
ATLÉTIKA

Két díjat egy csapásra

A tavaly elmaradt esemény okán most egyidejűleg tartotta meg a 2021-es és a 2022-es szezon értékelőjét a Szerbiai Atlétikai Szövetség Belgrádban, ahol az elmúlt két év legkiemelkedőbb sportolóit is kitüntették. A díjakat a két nemben egyaránt hat-hat korosztályban osztották ki, a gerelyhajító Világos Adrianának pedig kettő is jutott belőle: 2021-ben (amikor megnyerte az U20-as világbajnokságot) a fiatalabb juniorok, 2022-ben pedig (amikor megvédte címét, továbbá második lett a felnőtt-Eb-n) az idősebb juniorok között választották a legjobbnak. A szövetség elnöke, Veselin Jevrosimović beszédében külön kitért a fiatal atlétákra, mint amilyen Adriana vagy éppen Angelina Topić, elmondása szerint Szerbiának sohasem volt még olyan erős delegációja a feltörekvő tehetségekből, mint jelenleg. Ha pedig az ország továbbra sem lesz rest az utánpótlásba fektetni, három-négy év múlva már nemcsak négy érmet fogunk szerezni az Európa-bajnokságon, mint tavaly, hanem tizenötöt – prognosztizálta. A hazai atlétika töretlen fejlődésének bizonyítékaként emelte ki a tavaly Belgrádban rendezett fedett pályás világbajnokság sikerét, ami a főváros eddigi legnagyobb sporteseménye volt, és két új világcsúcsnak is helyszínéül szolgált.

Világos Adriana átveszi a díjat a szövetség elnökétől (Fotó: SAS)

Világos Adriana átveszi a díjat a szövetség elnökétől (Fotó: SAS)

A 2021-es év legjobbjai, fiatalabb juniorok: Világos Adriana (gerelyhajítás) és Jovan Stranić (dobószámok). Idősebb juniorok: Ivana Ilić (rövidtávfutás) és Aleksa Tomić (középtávfutás). Fiatalabb felnőttek: Anja Lukić (rövidtávfutás) és Elzan Bibić (középtávfutás). Felnőttek: Ivana Vuleta Španović (távolugrás) és Armin Sinančević (súlylökés).

A 2022-es év legjobbjai, fiatalabb juniorok: Angelina Topić (magasugrás) és Miloš Nisić (rövidtávfutás). Idősebb juniorok: Világos és Bogdan Vidojković (rövidtávfutás). Fiatalabb felnőttek: Marija Bukvić (rövidtávfutás, távolugrás) és Boško Kijanović (rövidtávfutás). Felnőttek: Vuleta és Sinančević.

Nyitókép: Világos Adriana átveszi a díjat a szövetség elnökétől (Fotó: SAS)