2024. május 9., csütörtök
KERÉKPÁROZÁS – GIRO D’ITALIA

Meredek hajrában az olasz

Elérkezett a magashegyi etapokhoz a Giro d’Italia mezőnye, amely kétezer méter feletti hágó tetejére volt kénytelen feltekerni a tegnapi etap végén. A nap négyfős szökését (Davide Bais, Simone Petilli, Karel Vacek, Henok Mulubrhan) a főcsoport szemmel láthatóan elengedte, hogy egymás között meccseljen az etapsikerért, miközben hátul kényelmesen kanyarogtak. Az említett kvartettből az utóbbi leszakadása után trió lett, amely együtt érkezett meg az utolsó kőkemény erőpróbához, ahol jóval tíz százalék feletti meredekséggel is meg kellett küzdeni. Ebből a lassított filmhez hasonlatos versenyből egyikük sem tudott érdemben meglépni, a boly együtt haladt, így hárman érkeztek a befutóhoz, ahol az olasz Baisnak maradt a legtöbb ereje, hogy egy nagy hajrával némi előnyre tegyen szert, és diadalmaskodjon. A rózsaszín trikót továbbra is a norvég Andreas Leknessund viselheti.

Bais ünnepel, háttérben a havas hegyfalak (Fotó: Getty Images)

Bais ünnepel, háttérben a havas hegyfalak (Fotó: Getty Images)

Giro d’Italia, 7. szakasz (Capua–Gran Sasso d’Italia/Campo Imperatore, 218 km): Davide Bais 6:08:40 óra, Karel Vacek +9, Simone Petilli 16 mp, Remco Evenepoel +3:10 perc, Primož Roglič a. i. stb. Az összetett állása: Andreas Leknessund 29:02:38 óra, Evenepoel +28, Aurélien Paret-Peintre +30 mp, João Almeida +1:00, Roglič +1:12 perc stb.

TOUR DE HONGRIE

Svájci diadal Pécsen

Délnyugat-Magyarországon, Baranya megyében, Kaposvár és Pécs között kanyargott a Magyar Körverseny harmadik szakasza, amelyen először kellett igazán nehéz meredekre felmászni, egyben a megyeszékhely egyik ilyen kaptatója tetején volt a cél is. A befutót a pehelysúlyú svájci Marc Hirschi bírta a legjobban, aki időkülönbséget is kiharcolt riválisaival szemben, így átvette az összetett vezetést. A legjobb magyar Dina Márton lett, aki a legelőkelőbb vetélytársak mezőnyében érkezett célba a 9. helyen, mindössze 23 másodperccel elmaradva Hirschitől.

Tour de Hongrie, 3. szakasz (Kaposvár–Pécs, 179,9 km): Marc Hirschi 4:26:57 óra, Ben Tulett +8, Max Poole +10, Sylvain Moniquet +12 mp, Oscar Onley a. i. stb. Az összetett állása: Hirschi 12:15:04 óra, Tulett +10, Poole +16, Onley +22 mp, Moniquet a. i. stb.

Nyitókép: Bais ünnepel, háttérben a havas hegyfalak (Fotó: Getty Images)