2024. június 14., péntek
TECH-SAROK

Alkalmazások rádióhallgatáshoz, művelődéshez, kövek és bőrbetegségek felismeréséhez

Nincs jobb a munkavégzés- vagy éppen pihenés közbeni rádióhallgatásnál. Ilyesmire számtalan mobilalkalmazást használhatunk, de ezek közül is egyik legjobb az egyébként interneten is elérhető MyonlineRadio. Az alkalmazás készítői gondos válogatást követően több mint 100 magyar rádiót gyűjtöttek össze. A legtöbb rádióállomás esetében a mobilunk kijelzőjén láthatjuk, hogy épp melyik dal vagy pedig műsor szól, és az elhangzott dalokat a Most szól opcióval visszakereshetjük, és ezek szövegét is elolvashatjuk. A műsorújságban pedig egy hétre előre megnézhetjük, hogy milyen műsorok is lesznek egyes rádióállomásokon. A legnépszerűbb online rádiókhoz archívum is tartozik, így a műsorokat később vissza is hallgathatjuk, de a kedvenc rádióink listáját is összeállíthatjuk. E mellett ébresztőóraként is használhatjuk az alkalmazást. Az alkalmazás legtöbb funkcióját ingyen is használhatjuk, de a fizetéses változatot élesítve még több opció elérhető számunkra.

***

Amennyiben érdeklődünk a különböző művészeti stílusok és a világ országainak a kultúrája iránt, akkor a Google Arts&Culture mobiltelefonos alkalmazásváltozata segítségével tekinthetjük meg ezeket, illetve szerezhetünk információkat ezekről. Az androidos és iOS-os eszközökre egyaránt elérhető applikáció segítségével 80 ország több mint 2000 kulturális intézményének a gyűjteményét érhetjük el. Az alkalmazásban böngészhetünk különböző témák (divat, zene, film stb.), és altémák, színek, utcaképek alapján, de GPS segítségével a közelünkben lévő intézmények gyűjteményeket is megtekinthetjük, emellett pedig egy keresőmotorral is kutathatunk. A Play opciót megnyomva játékokon keresztül is megközelíthetjük a művészeteket, az Inspire opcióval pedig véletlenszerűen előugró műtárgyakat ábrázoló képeket tüzetesen átnézve szerezhetünk újabb ismereteket.

***

A Szerbiai Villanygazdaság üzembe helyezte az EPS Uvid u račun mobilalkalmazást, amelyen keresztül a háztartások és kisfogyasztók saját mobiltelefonjukon egyszerűen nyomon követhetik áramfogyasztásukat, kifizethetik a számlákat, és a befizetéseket is 3 évre visszamenőleg leellenőrizhetik. Emellett értesítéseket fogadhatnak, és panaszt is intézhetnek az áramszolgáltatóhoz.

***

Utazásaink, túrázásaink során gyakran bukkanunk érdekes kövekre, ásványokra. Ezek meghatározásához viszont általában szaktudás kell. Ha viszont egy általunk talált kőről alapadatokat szeretnénk tudni, töltsük le mobilunkra a Rock Identifier – Stone ID applikációt, amivel a kő lefényképezésével megtudhatjuk ezeket. Az alkalmazás emellett információkat közöl arról, hogy miképpen különböztessük meg az eredeti ásványokat, illetve drágaköveket a hamisítottaktól, és egyszerű fémdetektorként is használható.

***

Az ingyenes Skinive alkalmazás segítségével saját magunk is beazonosíthatjuk a bőrünkön jelentkező aggodalmat keltő tüneteket az okostelefonunk kamerájával készített fotók és az innovatív MI technológia segítségével, és bőrünk egészségi állapotát is nyomon követhetjük, illetve bőrápolási tanácsokkal is ellát minket. Emellett a felhasználónál a bőrbetegségek kockázatának a mértékét is felméri.