2024. június 22., szombat
TECH-SAROK

Mesetár, hasznos eszközök és madárhatározó

Hasznos és érdekes alkalmazások okosmobilra

Óvodások, kisiskolások, valamint az általános iskola felsős diákjainak képzésére és kikapcsolódására is kiváló a BOOKRKids és a Samsung által közösen kifejlesztett Mesetár, amely androidos és IOS-os mobilokra, illetve Windows Mobilra is letölthető. A Mesetárban olyan klasszikus és modern interaktív történetek találhatók, amelyek különleges keverékei az animált digitális könyveknek és képességfejlesztő játékoknak. A történeteket ismert színészek keltik életre, többek között Molnár Piroska, Szacsvay László és Gálvölgyi János, így azok hangoskönyvként is élvezhetők. A Mesék tanuláshoz polc kifejezetten az alsó tagozatos gyermekek anyanyelvi nevelését segíti, a nyári kötelező olvasmányokat otthon, a strandon, a nagyszülőknél vagy rokonoknál is elérhetik a felhasználók.

***

Néhány évvel ezelőtt még csak túlnyomórészt mérnökök, illetve kutatók számára voltak elérhetőek a különböző méréseket végző alkalmazások. Manapság viszont, amennyiben megfelelő érzékelőkkel is rendelkező mobilunk van, ezek jó részét bárki letöltheti és használhatja. A Smart Tools egyike a legjobb svájci bicska alkalmazásoknak, amely ezen a területen a legtöbbet hozza ki mobilunkból. Az applikáció összesen 39 „szerszámot”, illetve mérőeszközt ad a kezünkbe, amelyek között van: vonalzó, vízimérték, sebességmérő, fénymérő, hangmagasságmérő, iránytű, távolságmérő, helymeghatározó, stopperóra, tükör, szögmérő, hang- és írásfordító, fényszóró, mértékátalakító, pénzváltó, vonalkódolvasó, NFC-olvasó, szkenner, kutyariasztó, szám- és jelszó generálóeszköz, hőmérő, gyorsulásmérő, jegyzetfüzet, számológép, számláló, lépésszámláló, nők számára termékenységi időnaptár stb. A legszebb az egészben, hogy az eszközök alkalmazásához nincs szükségünk csúcsmobilra. Ezek közül munkatársunk mobilján (Motorola Edge 72) egyedül a hőmérő esetében jelzett az alkalmazás, hogy a telefon nem rendelkezik a megfelelő érzékelővel. E mellett pedig a gyorsan lepörgő reklámokért cserébe teljesen ingyenes és teljesen használható az alkalmazás. Egyedüli hátulütője az applikációnak, hogy nem támogatja a magyar nyelvet.

***

Mindenki számára hasznos alkalmazás lehet a Nemzetközi Vöröskereszt belgrádi szervezete által kifejlesztett Prva Pomoć (Elsősegély) elnevezésű applikáció, amely segítségével szükség esetén megtudhatjuk, hogy miképpen is cselekedhetünk sérülések, illetve vészhelyzetek, balesetek esetében. Rövid és világos utasításokkal lát el minket a teendőkről, és alapvető ismereteket nyújt a felhasználó számára. E mellett tájékoztat minket a belgrádi Vöröskereszt tevékenységéről is, illetve a mentőszolgálatot is felhívhatjuk a segítségével. Az applikáció egyedüli hátulütője lehet egyesek számára, hogy az utasítások cirill írásmóddal vannak leírva.

***

Természetben való sétálás, túrázás közben könnyen láthatunk különböző, számunkra ismeretlen madarakat. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a Farkaskölykök Ifjúsági Egyesülettel karöltve fejlesztette ki a Madárhatározó alkalmazást, amely azoknak készült, akik kezdő madarászként egy állandóan kéznél lévő határozó segítségével még egyszerűbben szeretnék megtudni, milyen madarat láttak a kertben, a parkban, az etetőn, az itatón. Magyarország első mobiltelefonos madárhatározó alkalmazása az alábbi funkciókkal rendelkezik: madárhatározás, madárlexikon, megfigyelés rögzítése, adatfeltöltés a Madáratlasz Programba (MAP) és játék. Az applikáció összesen 367 madárfajt mutat be, ez már majdnem a teljes magyarországi madárfauna.