2024. június 17., hétfő

Idénykezdés előtt az evezősök

A Palicsi Evezősklub versenyzői az elmúlt évben 84 érmet (26 aranyat, 18 ezüstöt, 40 bronzot) nyertek a különféle hazai és nemzetközi regattákon. Az érmek számával elégedettek az egyesületben, hiszen viszonylag kis klubról beszélhetünk, ugyanis az igazolt versenyzők száma harminc körül mozog.

– A 84 érmet húsz szerbiai, magyarországi, horvátországi, észak-macedóniai, romániai és bulgáriai regattán gyűjtöttük. Az év legfontosabb hazai rendezésű versenye az országos bajnokság volt, ahol valamivel gyengébben teljesítettünk a szokásosnál, viszont több evezősünk két korosztályban, a sajátjában és az idősebbek között is lapátot ragadott. Egyetlen érmünket Dávid Iván nyerte, aki serdülő egypárevezősben végzett a dobogó második fokán. Nem tőle vártunk jó eredményt, hanem a leány serdülő négyestől, ők azonban egy pillanatnyi rövidzárlat következtében még a döntőbe sem jutottak be. A lányok az idény többi versenyén leginkább az első helyen végeztek, az országos bajnokság kivételével mindenhol dobogós helyen zártak – összegzett Szabó Hangya András, a Palicsi Evezősklub vezetőségének tagja.

Július első hétvégéjén a Palicsi-tavon rendezték meg a 61. vajdasági nyílt evezősbajnokságot, amelyen hat ország 468 evezőse szállt hajóba. A palicsiak két arany- és két bronzéremmel zárták a versenyt. A 2022-es idényben Csipak Szergej szinte minden korosztályos versenyt megnyert a válogatott színeiben, az elmúlt télen azonban izomsérülést szenvedett, és fél évig nem ülhetett hajóba. A szezon végén a szövetségi kapitány egypárban indította a tehetséges evezőst, aki a hosszú kihagyás ellenére a bukaresti Balkán-bajnokságon a negyedik helyen ért célba, majd a Szolnokon tartott Tisza-kupán négypárban szintén dobogós helyen végzett. Decemberben, januárban és februárban 20-20 napot a válogatottal Kotorban edzőtáborozott.

– Decemberben nagyon jól ment a munka, januárban és februárban azonban kisebb egészségügyi problémáim adódtak, amit már magam mögött hagytam. Az év első nagy versenye a horvát nemzetközi bajnokság lesz, amelyet április elején rendeznek Zágrábban, a Jarun-tavon. Idén a lengyelországi korosztályos Eb és reményeim szerint a kanadai világbajnokság vár rám. Az Európa-bajnokság után, ahol szeretnék érmet – akár aranyérmet – szerezni, következik az országos bajnokság, amelyen egyértelműen a legfényesebb érem a célom. Bízom benne, hogy a világbajnokságon is ott leszek, és bejutok a döntőbe – mondta Szergej.

A Palicsi Evezősklub a Kalocsai Evezős- és Vízisport-egyesülettel közösen egy határon átnyúló IPA-pályázaton szerepelt sikeresen. Hamarosan sor kerül a szerződés aláírására, és megkezdődhet az egy évig tartó, 70 000 euró értékű projektum megvalósítása.

– Idén minden bizonnyal gyakrabban ellátogatunk Kalocsára, a programban ugyanis számos közös verseny, tábor és egyéb tevékenység szerepel, amelyet a két egyesület közösen valósít meg. A projektum a gyerekekkel való közös munkára is vonatkozik, a palicsi és a kalocsai klub versenyzőinek, edzőinek és vezetőinek együttműködésére, az edzésmódszerek és elért eredmények összehasonlítására, elemzésére, sőt a zavartalan munkához szükséges eszközök, felszerelések beszerzését is tartalmazza a várhatóan április elején induló projektum – mondta Csipak Edmond, az egyesület igazgatóbizottságának elnöke, majd kitért a hagyományos evezősiskolára is. – Idén a sűrű versenynaptár ellenére két evezősiskolát tervezünk. Az elsőt április–május folyamán, a másodikat szeptember–október körül indítanánk. Az iskola ideje alatt az érdeklődők elsajátíthatják a sportág alapjait, az evezés technikáját, és megismerkedhetnek a csónakkal, az evezőlapátokkal és a többi felszereléssel.

A párizsi nyári olimpiára Jovana Arsić személyében eddig egyetlen szerbiai evezős kvalifikálta magát. A Nemzetközi Evezősszövetség február 26-án visszavonta a Szerbiai Evezősszövetség felfüggesztését, így a szerbiai versenyzők indulhatnak a nemzetközi versenyeken.

– Áprilisban Szegeden rendezik az Európa-bajnokságot, ahol klubunk korábbi tagjának, Mačković Martinnak és a belgrádi Miloš Vasićnak kormányos nélküli kettesben alkalma lesz megszerezni az olimpiai vízumot. A páros a tokiói olimpián az 5. helyen végzett, és mindenképp ott lenne a helyük Párizsban is. A Palicsi Evezősklub versenyzőire idén 22 verseny – 14 hazai és 8 külföldi – vár. Szeretnénk, ha a kezdők és a pionír korosztályú versenyzők minél több érmet szereznének az idény során, így rájuk különösen nagy hangsúlyt fektetünk, de természetesen a többi korosztályhoz tartozó evezőseinktől is érmet várunk a legrangosabb versenyeken. Bízunk benne, hogy Szergej a junior-Eb-n bejut a döntőbe, ott pedig már egy érem is összejöhet. Több rangos versenynek adunk otthont az előttünk álló időszakban. A július elején megrendezésre kerülő vajdasági nyílt evezősbajnokságra több mint 600 sportolót várunk, emellett az országos szövetség bennünket bízott meg a serdülő és ifjúsági, valamint a pionír és a veterán országos bajnokság megrendezésével is. Első alkalommal meghívást kaptunk Bulgáriába, a plovdivi regattára, valamint Ohridban, Eszéken és több magyarországi versenyen is képviseljük az egyesület színeit – emelte ki Szabó Hangya András.

A Palicsi Evezősklub tagjai március 16-án Budapesten szállnak először vízre az idén, ahol négypárevezősben egy juniorlánycsapattal, a fiúk mezőnyében pedig a budapesti Danubius Nemzeti Hajósegylettel közösen (4 budapesti és 4 palicsi evezős) nyolcasban próbálnak meg minél jobb helyezést elérni.