2024. április 19., péntek
LABDARÚGÁS – NŐI VILÁGBAJNOKSÁG

Spanyolország először világbajnok

Spanyolország válogatottja nyerte meg az Ausztráliában és Új-Zélandon rendezett női labdarúgó-világbajnokságot, miután a tegnapi, sydney-i döntőben 1:0-ra legyőzte Anglia csapatát.
Az már a finálé előtt biztos volt, hogy új bajnokot avatnak, mivel mindkét együttes – a feltörekvő spanyol és az Európa-bajnok angol is – először játszhatott a vb-címért. A mérkőzést Olga Carmona Garcia 29. percben szerzett gólja döntötte el, miután az angolok a félpályán labdát vesztettek, s a bal oldalon felfutó játékos úgy 16 méterről kilőtte a hosszú sarkot. Ha azt vesszük alapul, hogy az ibériaiak a második félidőben büntetőt hibáztak, akkor teljesen megérdemeltnek mondható a sikerük.
Az angol válogatott évek óta a nemzetközi élmezőnyhöz tartozik, az előző két világbajnokságon harmadik és negyedik helyen végzett. Most előrébb lépett, de a tavalyi Eb-győzelem után a vb-diadal egyelőre nem jött össze, a spanyolok hősiesen védekeztek ellenük, egészen az utolsó percig, ami a 105. percet jelentette, mivel 13 perc ráadást rendeltek el.
Spanyolország az Egyesült Államok, Norvégia, Németország és Japán után az ötödik ország, amely világbajnokságot nyert női futballban, illetve Németország mellett az egyetlen, amely a férfiaknál és a nőknél is rendelkezik vb-címmel. A spanyolok eddig nem voltak érmesek egyetlen felnőtt világversenyen sem, ráadásul az sem az ő sikerüket vetítette előre, hogy 2022-ben zendülés tört ki a nemzeti együttesben, 15 játékos mondta le a válogatottságot mentális egészségének megóvására hivatkozva. Akkor a futballisták professzionálisabb környezet kialakítására szólították fel a szövetséget. Ugyanakkor az ország utánpótláscsapatai évek óta sorra nyerik a világ- és Európa-bajnokságokat, illetve hárman – a középpályás Aitana Bonmati, a támadó Mariona Caldentey és a védő Ona Batlle – kibékültek a szövetséggel és visszatértek a válogatottba.
A házigazda ausztrálok a végére is búslakodhattak, mert a bronzmeccsen Rolfo a 30. percben büntetőből, illetve Asllani a 62. percben elért góljával simán kikaptak Svédországtól.
Bronzmérkőzés: Svédország–Ausztrália 2:0. Döntő: Spanyolország–Anglia 1:0.

Nyitókép: Az ünneplő spanyolok (Fotó: Beta/AP)