2024. június 22., szombat

Májusi filmmustra

Az idei év ötödik havában is lesz mire belépőt váltanunk a mozikban. Rögtön a munka ünnepét követően kezdték el vetíteni a mozik A kaszkadőr (The Fall Guy) című akció-vígjátékot Emily Blunt és az Oscar-díjas Ryan Gosling főszereplésével. Utóbbi egy kaszkadőr, akit kollégáihoz hasonlóan felrobbantanak, lelőnek, elütnek, ablakokon dobnak ki és leejtenek magas helyekről, a mi szórakoztatásunkra. És most, frissen felépülve egy balesetből, ami kis híján véget vetett a karrierjének, a munkásosztály hősének meg kell találnia egy eltűnt filmsztárt, ki kell bogoznia egy összeesküvést, és meg kell próbálnia visszanyerni élete szerelmét, miközben a napi melóját is el kell végeznie. Mégis, mi ne ütne ki balul?
A való életben is kaszkadőr David Leitch eddigi legszemélyesebb filmjét rendezte meg, amely egyfajta szerelmes levél az akciófilmekhez és az akciófilmeket készítő, keményen dolgozó és alulértékelt stábokhoz. A magyar mozikban úgyszintén május másodikától nézhetjük meg Arun Bhattarai és Zurbó Dorottya A boldogság ügynöke című dokumentumfilmjét. A két rendező dokumentumfilmes csapata egy negyvenes éveiben járó boldogságügynök, Amber Gurung életét követte. A mindössze 700.000 embert számláló, apró himalájai királyságban, Bhutánban ugyanis a Boldogság Kutatóintézet munkatársai járják az országot, és négyórás kérdőív segítségével mérik fel a lakosság boldogságszintjét. Ennek eredményéből dolgozzák ki az ötéves fejlesztési terveket, amelyeknek elsődleges célja, hogy tovább növeljék a bhutáni társadalom „boldogságindexét”.
A filmben Amber házról házra látogatja az elszigetelt falvakat. Az ő karaktere révén kapunk intim betekintést a bhutáni társadalom hétköznapjaiba: abba, hogy mi teszi őket igazán boldoggá, és egyáltalán valóban mérhető-e a boldogság? A történet során nemcsak a hétköznapi emberek vágyait ismerjük meg, hanem főhősünk személyes sorsa is kibontakozik, akinek legnagyobb álma, hogy végre szerelemre találjon.
 Annak idején óriási sikert aratott Pierre Boulle A majmok bolygója című disztópikus regényének a filmadaptációja, különösen a legutóbb elkészített filmtrilógia, amelyben a kezdetektől fogva mutatták be az intelligens majmok világát. A május 10-től bemutatásra kerülő A majmok bolygója: A birodalom (Kingdom of the Planet of the Apes) pedig a távoli jövőbe kalauzol el minket. Több nemzedékkel Caesar után a harmóniában élő majmok jelentik a domináns fajt a bolygón, az emberek pedig arra kényszerültek, hogy rejtőzködve éljenek. Mikor egy új, zsarnoki majomvezér hozzálát birodalma kiépítéséhez, egy fiatal majom viszontagságos útra indul, ami során kénytelen lesz kétségbe vonni mindent, amit a múltról tud, és olyan döntéseket hozni, amik egyaránt meghatározzák majd majmok és emberek jövőjét. Május 23-án végre a mozikba érkezik George Miller Mad Max című posztapokaliptikus filmeposzának a mellékszálát szőni kezdő Furiosa: Történet a Mad Maxből ( Furiosa: A Mad Max Saga) című film, amely Mad Max: A harag útjában Charlize Theron által megformált Furiosa életének a történetét meséli el. Ugyanezen a napon kezdik el vetíteni a magyarországi mozik Mándi Ferenc 2550 című dokumentumfilmjét. Till Anilla magyarországi kutató és utazó élete eddigi legnagyobb kihívásaként megkísérelte egyben végigjárni Európa leghosszabb egybefüggő túraútvonalát, a 2550 km-es Kék-kört. Útja során megismerte az országot, ahol él, az embereket, akiket másképp nem ismerhetett volna meg és önmagát úgy, ahogy eddig még soha. Az alkotás egy történet egy lányról, elszántságról, szabadságról, belső utazásról, a természethez fűződő kötelékről és egy olyan teljesítményről, amit sokan még csak elképzelni sem tudunk. Május 30-tól az Anyai ösztön (Mothers' Instinct) című thrillert kezdik el vetíteni Josh Charles, Jessica Chastain és Anne Hathaway főszereplésével. A 20. század hatvanas éveiben játszódó film főhőse Alice és Celine, két legjobb barátnő, egyben szomszéd, akik idillikus, képes magazinba illő életet élnek precízen nyírt pázsittal, sikeres férjjel és azonos korú fiúgyermekkel. A harmóniának azonban egyszeriben véget vet egy tragikus baleset. Bűntudat, gyanakvás és nyugtalanság kezdi fellazítani a testvéri szintű köteléket a két nő között, míg végül a pszichológiai hadviselés előhívja belőlük anyai ösztönük sötét oldalát.

port.hu

port.hu

port.hu

port.hu

port.hu

port.hu

port.hu

port.hu

port.hu

port.hu

Nyitókép: port.hu