2024. június 17., hétfő

Áprilisi filmmustra

Áprilisban is megkapjuk a havi filmadagunkat. A magyarországi mozik is 11-én kezdik el vetíteni a Carte Rouge – Vörös térkép című doku-játékfilmet, ami a fiatal nemzedékhez hozhatja közel a trianoni békediktátumot. Gerebics Nándor, a film rendezője és Varga Szabolcs történész és forgatókönyvíró szerint az alkotása tudatosan kerüli a pátoszt és korszerűen, mindenféle nemzeti keserv-sztereotípia nélkül beszélnek a trianoni szerződésről.

A trianoni békediktátum igazságtalan és megalázó részletei máig homályosak számunkra. Lássuk be, az évtizedek tudatos elhallgatásának eredményeként a mai generációk vajmi keveset tudnak erről. A szerződés aláírását megelőző tárgyalásokon a magyar kormányzat mindent megtett az igazságosabb béke érdekében. Gróf Teleki Pál vezetésével magyar tudósokból álló csapat elkészítette a Kárpát-medence etnikai viszonyait híven bemutató vörös térképet, a Carte Rouge-t, míg Gróf Apponyi Albert, a magyar békedelegáció vezetője, 1920. január 16-án kapott lehetőséget a magyar elképzelések bemutatására a győztes nagyhatalmak vezetői előtt a párizsi francia külügyminisztériumban. A film 1918-tól követi végig az eseményeket, mikor Teleki a bolgár front elvesztése után rájön, szükség lesz egy térképre. Ezzel már kissé megkésett a magyar vezetés, de érezték fontosságát. Különös jelentőséget éreztek, hogy elkészüljön. Teleki minden követ megmozgatott. Nem volt könnyű dolga, hiszen a fennálló helyzetben rengeteg rázúduló nehézséggel kellett megküzdenie. Segítségül hívta a kor legfontosabb szakembereit és Popovics Sándor pénzügyminisztert. Apponyi gróf kicsit később kapcsolódott be, szerepe onnantól válik jelentőssé. A térkép aztán 1920-ban különös jelentőséggel bírt a magyar békeküldöttség párizsi tárgyalásai során. Az ország sorsáért felelősséget érző kiemelkedő személyiségek megpróbáltak mindent megtenni Magyarország egyben tartásáért. Akiket vállalkozásuk reménytelensége sem tántorított el attól, hogy végig járják az útjukat. A film szakértők szokványos interjúkban történő megszólaltatása helyett két narrátor – Reviczky Gábor és Szalóczy Pál – közreműködésével– készült. Ők kalauzolják a nézőt, miközben kidolgozott játékfilmes jelenetekkel, archív bejátszásokkal megelevenedik a történet. Reviczky a nemzetközi nagypolitika történéseit ismerteti, míg Szalóczy belső hangként, autentikus forrásokra építve, Gróf Apponyi hangján szólal meg, aki visszaemlékezik kicsit később, a történtek után. A filmet szomorkás fricskaként az epilógus zárja, ahol megtudjuk, hogy a Gróf Teleki által szerkesztett vörös térképet (Carte Rouge) 1923-ban érdemesnek találják Amerikában a publikálásra...

A film főszereplői: Csuja Imre, Auerbach István, Pánovics Rajmund, Hegyi Réka és Farkas Viktória.

Április 12-től válthatunk jegyet a Back to Back című életrajzi, zenés filmre, amely páratlan betekintést nyújt abba, hogyan is vált Amy Winehouse egy csapásra híressé, és hogyan jelentette meg úttörő albumát, a Back to Blacket. A film a fiatalon elhunyt Amy szemszögéből láttatja kendőzetlenül a nőt a jelenség mögött, és a kapcsolatot, ami minden idők egyik leglegendásabb lemezét inspirálta. A filmet Sam Taylor-Johnson rendezte Matt Greenhalgh forgatókönyvéből, akivel korábban már sikeresen dolgoztak együtt a John Lennon - A fiatal évek című filmen. Ugyanezen a napon kezdik el vetíteni Alex Garland Amerikai polgárháború (Civil War) című filmjét. A disztópikus alkotás szerint az Egyesült Államok egysége mélyen megtört és polgárháború tör ki a demokrata és a republikánus államok között, és az eseményekről néhány újságíró az élete kockáztatásával igyekszik tudósítani. Egy régi, kultikus film újabb részét is vetíteni kezdik a mozikban. A Szellemirtók – A borzongás birodalma (Ghostbusters: Frozen Empire) című filmben a szellemírtók régóta ismert csapatának fiatalokkal kell összefognia ahhoz, hogy a világot megmentsék egy új, és mindennél fagyosabb jégkorszaktól.