2024. április 20., szombat
Szófigyelő

Mantrázik

A mantrázás ősi lelkigyakorlat a hinduizmusban és a buddhizmusban, amely segít a spirituális felemelkedésben. A mantra olyan szent szövegre, fohászra, mágikus formulára utal, amellyel az elmének szabályozása, felszabadítása történik. Aki mantrázik, az eredetileg meditációs, elmélyülési szándékkal ismételget egy szót. Például: Ilyenkor összegyűlik a család, érkezik egy buddhista szerzetes, aki mantrázik, majd könnyed vacsorát fogyasztanak. – A két szerzetes füstölőt gyújt, mantrázik, imát mormol, majd megtesszük az utat körbe-körbe, miközben csendesen beszélgetünk. – Amikor nem mantrázik és nem a buddhista szerzetesek egyszerű tevékenységeit végzi, Kazuki Yazawa az olimpiai aranyért küzd. – Napi egyszer étkezik, vegetáriánus lett és naponta többször meditál és mantrázik. – Ezt úgy tudja elérni, hogy mantrázik, meditál, így a test hét chakráját aktiválja. – Napi rendszerességgel olvas, CD-ket hallgat, meditál, mantrázik.
    A bizalmas köznyelv, a szleng is él a mantrázik igével, ’mondogat, ismételget, szajkózik’ jelentésben: Ez a videó leleplezi a NASA hazugságait, amit a kozmoszról mantrázik a világnak? – Hogy ki mantrázik, hát ezt a kérdést, amit most feltett, ugyanúgy elmondta ezelőtt, és elmondja szerintem hetente egyfolytában. – Kurucz gondolatban mantrázik: ne legyenek ott, ne legyenek ott, kérlek, most az egyszer ne legyenek ott. – Mellette egy idősödő férfi rágja véresre a körmeit, odébb egy bomlott tekintetű kolléga mantrázik, mormol valamit szakadatlanul.  – A következő pillanatban a gyermek fenékre huppan, és már bőgve mantrázik. – Az ügyeletes szóvivő mantrázik, igaz ő nem is az ügyészeknek, hanem a közvéleménynek beszél. – Amúgy pedig az, hogy ki mit mantrázik, az egy dolog. Te pl. olyan dolgokat mantrázol, amikkel a 80-as években etettek minket. – Jennifer Lopez minden nap mantrázik, elmondja magának, hogy mindig és minden életkorban fiatalos és egészséges.
    Néha ’töpreng, elmélkedik, vívódik’ a jelentése a mantrázik igének: És ezen mantrázik az ember heteken át… –  Mikor az impulzusellenzéki értelmiségi mantrázik. – Egy tornából felmentett éppen mantrázik, hogy az oroszok csak jól jártak az EU-s szankciókkal. – Tarlós mantrázik, a tények beszélnek. – A komplett magyar sajtó azon mantrázik, hogy mi igaz Hosszú Katinka és Hosszú Katinkáné Shane Tusup kapcsolatában. 
    Előfordul, hogy nem személy mantrázik, hanem dolog: A fejemben már csak a napirendem mantrázik. Kit kell felhívnom, kinek kellene engem felhívnia, kinek küldjek és kitől várok e-mailt.

Nyitókép: pixabay.com