2024. április 12., péntek
SZÓFIGYELŐ

Felmérgel

Figyelmes lettem arra, hogy a ’felmérgesít’ jelentést némelyek ezzel a szokatlan igével fejezik ki olyan szövegekben, amelyekről úgy véljük, hogy választékos köznyelviek: Újabban sok a szabálytalanul parkoló autó, ez felmérgelt és szeretnék változást hozni. – Én többször is emiatt kezdtem kampányszerű cikkírásba, mert felmérgelt, hogy már sokadjára futok rá ugyanarra. – Amikor élőben játszunk, arra használom a fájdalmat, hogy felpörgessen. Felmérgel, aztán ha a színpadon elkezdek szédülni, akkor még jobban nyomom. – Már majdnem a felénél tartottam, de felmérgelt, visszaszedtem az egészet, kivéve a szegélyt, mert azt elfogadhatónak véltem. – Egyszerűen felmérgel a tudat, hogy fél havi zsebpénzemnek megfelelő összeget vacsorázzam el csak úgy. – Engem az ilyetén szintre leépült vakság felmérgel. – Sokszor nem teszem szóvá, ha megbánt vagy felmérgel, csak legyintek egyet. – Hirtelen felcsattanok, ha felmérgel valami vagy valaki. –Nem mindenkinek volt ilyen rózsás a kedve a parti miatt, Matteo Piantedosi belügyminiszter annyira felmérgelte magát, hogy utasítást adott a modenai prefektusnak és a rendőrfőnöknek, tegyenek meg mindent, amit tudnak: szakítsák félbe a bulit, oszlassák szét a tömeget, ürítsék ki a területet.

A felmérgel nyelvjárási eredetű szó, a mérgel ’mérgesít, haragít’ értelemben él a történeti Háromszék vármegyében, a főmérgel a fölmérgesedik, megharagszik szerepét tölti be a Veszprém megyei Enyingen, a megmérged jelentése ’megharagszik’ Csallóközben stb. Nem meglepő, hogy a felmérgel szót sok mai beszélő regionális köznyelviként használja: Felmérgelt az egyik bátyám, meg is sértődtem rá! – Nagyon felmérgelt az, ami volt, de nem merek még felmondani… – Hát hallod,  téged még egy ártatlan mosolygós fej is felmérgel. – Hú, de felmérgel ez az ember! – Zoltán sokakat felmérgelt a szilveszteri posztjával. – Kár volt végignézni, engem felmérgelt. – 2mp alatt úgy felmérgel, hogy dadogni kezdek. – Meglehetősem gyorsan túljutok azon, ha valaki felmérgel. – Az a baj, hogy a könyv az első oldalakon felmérgelt. – Érezted már úgy magadat, hogy egy apró történés annyira felmérgelt? – Most folytatom mindjárt, tegnap már úgy felmérgelt.

Bizalmas köznyelvi, azaz szleng realizációk is akadnak: Egyszer felmérgel, és kivágom a rendszert is a bánatba. – Úgy felmérgelt, azt hittem rommá töröm... – Engem is felmérgel ez a hülye nlc, most is kb. 3 percet vártam. – Felmérgel a sok barom állat. – Felmérgel ez a vacak. – Igaz, néha felmérgel harc közben, de azon kívül fain.

Nyitókép: pixabay.com