2024. április 17., szerda
SZÓFIGYELŐ

Okoszebra

A kijelölt gyalogátkelőhelyek azt a célt szolgálják, hogy a járókelők biztonságosan közlekedhessenek, viszont gyakran éppen ezeken a helyszíneken fordulnak elő balesetek vagy alakulnak ki balesetveszélyes helyzetek. A hagyományos, jelzőlámpa nélküli zebráknál kicsi a gyalogosok biztonságérzete. Az átkelőhelyet megközelítve a jogszabály szerint automatikusan elsőbbséget élveznek, a gyakorlatban azonban sokszor az a tapasztalat, hogy a járművet vezetők erről hajlamosak megfeledkezni, nem engedik átmenni a zebrát megközelítő gyalogost. Ennek a problémának a megoldására született a zászlóval való átkelés. Egyes helyeken sárga zászlót talál a gyalogos a zebra elején, magához veszi, és úgy megy át az úttesten levő zebrán. A zászló segíti a biztonságos átkelést. Előfordul azonban hogy elfogynak a zászlók a tartóból, van, aki magával viszi egyiket-másikat. A jelzőlámpákat kiegészítő hangszóróból beszélő szemafor is jó megoldás: bátorítja a gyalogosokat az adott helyen való átkelésre, fokozza a biztonságérzetüket.

Néhány éve okoszebrák is segítik a gyalogosokat. Az okoszebra vagy intelligens gyalogátkelőhely már az útpadka elérése előtt érzékeli a járókelő áthaladási szándékát, és az úttestbe épített, mindkét irányból folyamatosan villogó fényjelzők segítségével figyelmezteti az úton közlekedőket, hogy járművüket hamarosan lassítaniuk kell. A speciális eszközből érkező fényjelzés éjszakai körülmények között akár 800 méteres távolságból is észlelhetővé teszi a gyalogosok áthaladási szándékát, de napfényes időben is elősegíti, hogy a sofőr idejében felkészülhessen elsőbbségadási kötelezettségére. A mérések szerint a járművezetők megállási hajlandósága az okoszebrákkal jelentősen megnövekedett.

Az okoszebra működése teljesen automatikus, a gyalogosnak nem kell külön jeleznie az áthaladási szándékát. Előfordulhat azonban, hogy a gyalogos átkelési szándék nélkül közelíti meg az úttestet. A villogás ellenére erre más jelekből is (például testhelyzet) következtetni lehet.

A gyalogosvédelmi figyelemfelhívó rendszer kamerák és különböző szenzorok alkalmazásával észleli az átkelni szándékozó gyalogosokat. Az érzékelést követően működésbe lépnek a burkolatba telepített nagy fényerejű és nagy teherbírású LED-es prizmák, és villogással hívják fel a gépjárművezetők figyelmét a gyalogosokra. A telepített prizmák kialakítása folytán és az alkalmazott LED technológia révén a gyalogos-átkelőhely környezete mind nappal, mind éjszaka, mind korlátozott látásviszonyok között egyaránt jól látható.

Nyitókép: Pixabay