2024. június 24., hétfő

Filmek év végére

Decemberi filmmustra

Lassan közelednek a karácsonyi és az újévi ünnepek, ezért a filmgyártók is magasabb sebességre kapcsolva mutatják be filmjeiket a mozikban. December 7-én igazi filmcsemegét kezdenek el vetíteni a mozikban. Dorota Kobiela, vagyis DK Welchman és Hugh Welchman Parasztok (Chłopi) című egész estés, felnőtteknek ajánlott animációs filmje Wladyslaw Reymont azonos című, Nobel-díjas regénye alapján készült kézzel festett animációs technikával. Lengyelországnak az Oscar-díj nemzetközi filmek mezőnyében induló filmje sokak szerint már magáénak tudhatja a rangos filmes díjat. Az animáció főhőse egy fiatal lány, aki a 19. században egy faluban nagy felzúdulást kelt, amikor egy nála idősebb, módos özvegyemberhez megy feleségül, ráadásul a lány titokban a gazda fiába szerelmes. A kis közösségben gyorsan terjed a pletyka, és a ledérnek titulált lány rosszakaróinak a száma egyre csak növekszik… Az életrajzi és történelmi filmek kedvelői számára izgalmas lehet a Golda című film, amely az 1973-as Jom Kippuri háború rendkívül feszült 19 napját meséli el. Golda Meirnek, Izrael első és mindeddig egyetlen női miniszterelnökének (Helen Mirren) szembe kell néznie azzal a ténnyel, hogy országa teljesen megsemmisülhet, amennyiben nem tud kiegyezni Henry Kissinger amerikai külügyminiszterrel (Liev Schreiber) és nem tudja maga mögé állítani Izrael szkeptikus katonai vezetőit. Miközben milliók élete forog kockán, Meirnek olyan döntéseket kell meghoznia, amelyek nemzetének sorsát dönthetik el. A filmet szintén december 7-én kezdik el vetíteni. A magyarországi mozikban egy nappal később mutatják be a Bagossy Brothers Company – 10 éve úton című zenés filmet, amely az erdélyi zenekar tízéves pályafutását tárja elénk eddig nem látott tartalmakkal, interjúkkal és persze az MVM Dome-os koncert legjobb pillanataival a mozivásznon. Ugyanezen a napon a nálunk kevésbé ismert Peacock internetes tartalomsugárzó mutatja be A Mr. Monk-mozifilm: a flúgos nyomozó utolsó ügye (Mr. Monk’s Last Case: A Monk Movie) című krimit. A magyarországi kereskedelmi televíziós csatornákon is óriási sikerrel vetített sorozat főhőse, Adrian Monk az obszesszív-kompulzív zavarokkal küzdő, briliáns nyomozó visszatér, hogy megoldjon egy esetet, amelybe Molly, az újságíróként dolgozó mostohalánya is belekeveredett.
 

December 14-én kerül a mozikba a Wonka című amerikai fantáziafilm, amelyben végre lehull a lepel a csokik mágusa, az édességek géniusza, a legfurább csokigyáros, Willy Wonka életének nagy titkáról: arról, hogy ő is volt gyerek. Aztán fiatalember. Bejárta a világot, őrült csokikat talált fel és még őrültebb álmokat hajkurászott: arra vágyott, hogy a világjárás véget érjen, ő letelepedjen, és megnyithassa bűvösbájos-ízes-mágikus csokiboltját. Ifjúságunk egyik klasszikus regényét, Erich Kästner A repülő osztály (Das fliegende Klassenzimmer) című sikerkönyvét dolgozza fel Carolina Hellsgård azonos című filmje, amelyik kortárs közegbe helyezte át és a mai fiatalok igényeihez igazította a klasszikus regényt. A főszerepet a fiatal színészek mellett Tom Schilling játssza, aki napjaink egyik legnépszerűbb német színésze. Ugyanezen a napon kezdik el vetíteni Roman Polanski Palace Hotel (The Palace) című fekete vígjátékát Fanny Ardant, John Cleese, Oliver Masucci, Joaquim de Almeida és Mickey Rourke főszereplésével. A hófödte svájci hegycsúcsok közt található pompás kastély, a Palace Hotel mesebeli hangulatát számtalan gazdag és elkényeztetett vendég élvezi. A 2000. év előestéjén a világ minden tájáról érkeznek ide a vendégek. Azért jöttek, hogy megünnepeljék a közelgő, egyszeri és megismételhetetlen eseményt, és a pincérek, hordárok, szakácsok és recepciósok serege felsorakozik, hogy minden bizarr igényüket kielégítse. Érkezésük előtt Hansueli, a szálloda elhivatott igazgatója ellenőrzi a személyzetet, és hangsúlyozza, hogy bár az új évezred hajnalán járunk, nem lesz világvége. A vendégek szeszélyei és különcségei miatt azonban kitör a csata, és a különböző történetek abszurd és provokatív fekete komédiává állnak össze.

December 14-én mutatják be a magyarországi mozikban Hevér Dániel Valami madarak című vígjátékát. Hevér Dániel első nagyjátékfilmje generációkon átívelő különleges barátságról mesél. Béla (Szacsvay László) egyedül élő, makacs öregúr, aki nehezen viseli a változásokat. Amikor egy kisebb baleset után a fia egy idősek otthonába költözteti, úgy érzi, az egész világ összeesküdött ellene. Ettől kezdve egyetlen cél vezérli, hogy minél hamarabb kijusson az intézményből. Tervében egy másik kívülálló lesz a társa, a 17 éves, vadóc Zoé (a berlini ezüst medve díjas Kizlinger Lilla – Rengeteg – Mindenhol látlak; Magyarázat mindenre), aki büntetésből dolgozik az otthonban. Hiába van csaknem hatvan év korkülönbség közöttük, hasonló karakterük, a magányuk és az érzés, hogy mindenkinek csak útban vannak, gyorsan szövetségessé teszi őket.

December 21-én kezdik el vetíteni a mozik Aquaman és az elveszett királyság (Aquaman and the Lost Kingdom) című, DC képregény-univerzumban játszódó filmet, amelyben Black Manta továbbra is meg akarja bosszulni apja halálát, így aztán bármire hajlandó, és bárkivel szövetkezik, hogy elpusztítsa ősellenségét. Ehhez pedig egy csodafegyvert is szerzett. Aquaman kénytelen kiszabadítani börtönbe zárt testvérét, Orm királyt (Patrick Wilson), Atlantisz egykori uralkodóját. Békét nem kötnek, de átmeneti szövetséget igen – ha nem teszik meg, akkor Aquaman családja, azután az összes tenger, végül az egész világ elpusztul. Ugyanezen a napon mutatják be, Aki Kaurismäki Hulló levelek (Fallen Leaves) című vígjátékát. A film főhőse két magányos ember, Ansa és Holappa, akik véletlenül találkoznak a helsinki éjszakában, és megpróbálják megtalálni életük első, utolsó és egyetlen szerelmét. Szintén ekkor kezdik el vetíteni A tanári szoba (Das Lehrerzimmer) című filmdrámát is, amely a 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon két díjat is elnyert, a Német Filmdíjon egyebek mellett a legjobb film, a legjobb rendezés, a legjobb vágás díját is elvitte az Oscar-díjas Nyugaton a helyzet változatlan elől. Az alkotás főhőse, az elhivatott, fiatal Carla a hetedikesek osztályfőnöke egy németországi iskolában. A tanárok és a diákok multikulturális közegében viszonylagos nyugalom van, amíg az egyik gyereket meg nem gyanúsítják lopással. A tanárnő hisz a fiú ártatlanságában, és nem ért egyet kollégái nyomozási módszereivel, ezért saját kezébe veszi az ügyet. Cselekedete olyan eseménysorozatot indít el, amely az egész iskola életét felbolygatja.

A Netflixen december 22-től lesz megtekinthető Bradley Cooper rendezésében és főszereplésével a Maestro című életrajzi filmdráma, amely Leonard Bernstein és Felicia Montealegre Cohn Bernstein egy életen át tartó szerelmi kapcsolatát tárja elénk. Ugyanettől a naptól kezdve úgyszintén a Netflixen lesz megtekinthető a Rebel Moon: Part One - A Child of Fire című űreposz. A látványosnak igérkező sci-fi ötlete még húsz évvel ezelőtt merült fel, és eredetileg a Csillagok háborúja univerzumában játszódó alkotásként képzelték el. Zack Snyder, a film rendezője viszont végül eltökélte, hogy önálló történetet készít. A film főhőse, egy titokzatos múltú fiatal nő, egy távoli galaxis peremén elhelyezkedő bolygón lévő kolónián éli nyugodt életét, azonban a kolóniát megszálló erők fenyegetik, ezért a rejtélyes hölgy útra kerekedik, hogy harcosokat toborozzon a kolónia megvédésére.

Az évvégi filmbemutatók nagy aduásza Michael Mann Ferrari című életrajzi filmje Penélope Cruz, Adam Driver, Sarah Gadon, Shailene Woodley és Patrick Dempsey főszereplésével. A december 28-án mozikba kerülő életrajzi film Enzo Ferrari, a legendás autógyártó és autóversenyző felemelkedését tárja elénk.