2024. június 22., szombat

Kész káosz

Az izraeli Fauda filmsorozatról

Talán legtömörebben így lehetne megfogalmazni azt, ami október 7-e óta zajlik Izrael és a Hamász terroristái között, és ember legyen a talpán, aki pontosan meg tudja válaszolni azt a kérdést, hogy kinek is van igaza az arabok és az izraeliek közötti évtizedekre visszanyúló konfliktusban, amelynek mindkét oldalán, ahogyan mint mindig, most is a civil lakosság issza meg a levét.

A fenti kérdésre az elmúlt évek során több film és sorozat is igyekezett, több-kevesebb sikerrel, választ adni, azonban ezek közül a legtöbb egyoldalúan taglalja a két egymást ősellenségnek tekintő  nép között dúló összetűzést.

Valahol a sors furcsa fintora az, hogy a 2015 óta a Netflixen futó, a konfliktust legreálisabban bemutató sorozat, a Fauda cselekményét az Izraeli Védelmi Erők két egykori elit katonája, majd pedig hírszerzője: Avi Issacharoff és Lior Riaz ötölte ki az izraeli seregben szerzett tapasztalatai alapján. Már maga a világszerte óriási sikernek örvendő sorozat megszületése is egyfajta csodának tekinthető. Avi és Lior ugyanis az összes nagy izraeli televíziónak felajánlotta a forgatókönyvét, tőlük viszont azt a választ kapták, hogy senki nem fog sorozatot készíteni az ötletükből. Így az egykori katonák az egyik, kis kábeltelevíziót vezető harcostársukhoz fordultak segítségért, aki beleegyezett a sorozat elkészítésébe.

No de mi is a Fauda, és miről is szól?

A fauda szó káoszt jelent arabul és az izraeli hírszerzőknek ez a jelszava arra az esetre, amikor akciójuk során valami balul sül el. A sorozat középpontjában az izraeli hírszerzés egyik elit csapata áll, Doronnal (Lion Raz) az élen. Doron mokány, kerek fejű, korán kopaszodó, mindig borostás pasas, aki a sorozat első évadjának az elején hátat fordít a hírszerzésnek, és kiválóan érzi magát szőlőültetvényét gondozva. Azonban gondtalan hétköznapjai nem tartanak sokáig, mivel kollégái még egy „gyors” melóra visszahívják, ugyanis Abu Ahmad, Párduc néven is ismert palesztin terrorista, akit annak idején ő ölt meg, köszöni szépen, de él és virul. Doront arra kérik fel, hogy egy esküvőn azonosítsa be a célszemélyt, de mivel Murphy törvényei a Gázai övezetben is érvényesek, így semmi sem a terv szerint alakul. És immár a negyedik évadja tart a Fauda. A sorozat egyébként a kezdete óta nemcsak az izraeliek, hanem az arabok, illetve a palesztinok körében is óriási népszerűségnek örvend. Ennek a titka pedig egyrészt az, hogy a sorozat cselekménye nemcsak a forgatókönyvírók fantáziájának a szüleménye, hanem Avi és Riaz számos általuk átélt valós eseményt is átültetett a sorozat részeibe. Egyebek mellett Riaz szerelmének a meggyilkolását is. Ezt az epizódot természetesen Irisnek dedikálták a szerzők. A sorozat óriási népszerűségének a másik titka pedig az, hogy itt tényleg két oldal összetűzését mutatják be úgy, hogy az izraeliek sem tévedhetetlen jófiúk, illetve az arabok sem feltétlenül fanatikus terroristák, még akkor sem, ha éppen fegyvert vesznek a kezükbe. A sorozatban éppenséggel az viszi előre a cselekményt, hogy semleges mellékszereplők válnak hol alkalmi szövetségessé, hol ellenséggé vagy pedig egymás ellenségeivé.

A sorozat egyébként az Egyesült Arab Emírségekben sokáig a harmadik, Libanonban pedig a legnépszerűbb széria volt. Emellett a sorozatkészítők a forgatás során komoly hangsúlyt fektettek az arab és izraeli nyelv használatára, illetve az arab és zsidó szokások élethű bemutatására is. Persze mindkét oldalon akadnak olyanok is, akiknek nem tetszik a palesztin–izraeli konfliktus árnyaltabb bemutatása, de ez természetes.

A Fauda az a sorozat, amelyik valamelyest segít megérteni a palesztin–izraeli konfliktusban résztvevő mindkét oldal motivációját, és amelyik rávilágít bármelyik háború értelmetlenségére, illetve a térségben uralkodó káoszra. 

Lior és Issacharoff egyébként az október 7-ei támadásokat követően önkéntesként, egy akció erejéig csatlakoztak az Izraeli Védelmi Erőkhöz, hogy két családot kimenekítsenek Zderót városából, amelyet a Hamász-erők rakétákkal támadtak, vagyis nem azok az emberek, akik bort isznak és vizet prédikálnak, ahogyan Matan Meir, a Fauda gyártásvezetője sem volt ilyen. Az őrnagyként szolgáló filmes egyike volt azon négy izraeli katonának, akik egy mecset közelében lévő alagútbejárat aknamentesítése közben életét veszítette.

Nyitókép: Otakukart News