2024. június 17., hétfő

Októberi filmszüret

Filmbemutatókat beharangozó cikksorozatunkban eljutottunk októberig: a szüret, a kukoricafosztás, a ünnepek és a nagy kontrasztok hónapjáig. A népi kalendáriumban Mindszent hava, a régi székely-magyar naptárban „Magvető hava” elnevezéssel szerepelt, a meteorológusoktól pedig „Őszhó” megnevezést kapta. Nos, ha már a szüretnél tartunk, nagy az esélye annak, hogy a filmvilágban nem feltétlenül a kiváló termésről emlékeznek vissza erre a hónapra, mivel a hollywoodi filmszínészek sztrájkja miatt számos alkotás bemutatóját elhalasztották. Ennek ellenére október 5-én elkezdték vetíteni az 57 másodperc (57 Seconds) című filmet Morgan Freemannal, Josh Hutchersonnal és Greg Germannal a főszerepben. A film hőse, Franklin egy fiatal blogger, aki élete lehetőségeként interjút készíthet egy technológiaguruval. A beszélgetés közben sikeresen hiúsítja meg a férfi elleni támadást. Az akció végén véletlenül hozzájut egy titokzatos gyűrűhöz, amely képessé teszi arra, hogy 57 másodpercet visszaugorjon az időben. A gyűrű segítségével minden hibáját, rossz döntését ki tudja javítani, s teljesülhetnek a legvadabb álmai is.

Filmplakát: port.hu

Filmplakát: port.hu

Ugyanezen a napon érkezett meg a magyarországi mozikba Reisz Gábor Magyarázat mindenre című filmdrámája, amely az idei Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Orizzonti szekciójának az Aranyoroszlán díjat is elnyerte. A film főhőse Ábel, akinek az érettségire kellene készülni, de épp most ébredt rá, hogy szerelmes legjobb barátjába, Jankába. Janka jó tanuló, a vizsga miatt nem kell izgulnia, viszont ő is reménytelenül szerelmes, csak éppen a történelemtanárukba, Jakabba. Jakabnak családja van, pedagógusként próbál túlélni Magyarországon, és korábban már összetűzésbe került Ábel konzervatív apjával. A két részre szakadt társadalom feszültségei felszínre törnek, amikor Ábel történelemérettségije országos botrányba torkollik, ő pedig valahol a két oldal között áll, mindennek a kellős közepén, és még mindig szerelmes. A film főszereplői: Rusznák András, Adonyi-Walsh Gáspár, Znamenák István, Urbanovits Krisztina és Kizlinger Lilla.

 Úgyszintén ezen a napon került a magyarországi mozikba Szendőfi Balázs Tisza-tó, az ember alkotta paradicsom című dokumentumfilmje is, amelyben Ljasuk Dimitry, a film mesélője a nézőt kézen fogva mind a négy évszakot átívelve bemutatja, hogy az évtizedek során mivé lett ez a különleges hely. Milyen gyönyörűt alkottunk, pedig nem is mi tettük azzá. De mi vagyunk azok, akik felelnek érte, akik megőrizhetik és vigyázhatnak arra az ajándékra, amit a természettől kaptunk.

Filmplakát, port.hu

Filmplakát, port.hu

Az ebben a hónapban bemutatásra kerülő dokumentumfilmek sorát színesíti Lubna Playoust A 999-es szoba (Chambre 999) című dokuja. Az alkotás Wim Wenders A 666-os szoba című dokumentumfilmjének folytatása. A legendás filmrendező ugyanis 1982-ben bemutatott dokujában 16 kollégáját kérdezte meg arról, hogy is látják a mozi jövőjét. Azóta viszont eltelt 40 év és Playoust Wenders eredeti kérdéséhez visszakanyarodva a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon faggat tizenhat rendezőt a legnagyszerűbb kortársak közül, David Cronenbergtől, Asghar Farhadin, Baz Luhrmannon, Ruben Östlundon, Paolo Sorrentinón és Joachim Trieren át, természetesen egészen Wim Wendersig arról, hogyan vélekednek a mozi eljövendő évtizedeiről. Pontosan ötven évvel ezelőtt mutatták be a filmtörténet egyik legrémísztőbb horrorfilmjét, Az ördögűzőt (The Excorcist), amely világszerte sokkolta a nézőket, október 12-én pedig ennek a filmnek A hívő (The Believer) alcímet viselő folytatását nézhetjük meg a mozikban. Mióta 12 évvel ezelőtt egy haiti földrengésben meghalt a terhes felesége, Victor Fielding (a Tony-díjas és Oscar-jelölt Leslie Odom) egyedül neveli a lányát, Angelát (Lidya Jewett).

Ám amikor Angela és barátnője, Katherine eltűnnek az erdőben és csak három nap múlva kerülnek elő, úgy, hogy semmi emlékük sincs arról, mi történt velük, ez olyan események láncolatát indítja be, amelyek arra kényszerítik Victort, hogy szembesüljön a gonosszal, és rémületében és kétségbeesésében megkeresi Chris MacNeilt (az Oscar-díjas Ellen Burstyn alakítása), a mozifilm első epizódjának egyik főhősét. Az egyetlen élő embert, aki tanúja volt ilyesminek öt évtizeddel ezelőtt. Október 20-án érkezik a hónap filmjének ígérkező Megfojtott virágok (Killers of the Flower Moon) című neowestern filmje Robert De Niro, Leonardo DiCaprio, Lily Gladstone, Nathaniel Arcand és Louis Cancelmi főszereplésével. Scorcese David Grann nemrég megjelent és azonos című könyve alapján készült alkotásban valós eseményt, az az oszázs indiánok tragédiáját tárja elénk, akiket a földükön talált olajért gyilkoltak meg nyerészkedő fehérek. Miután az oklahomai oszázs indián törzs földjein olajat találtak, az ott lakók hirtelen dúsgazdagok lettek. Azonban az indiánok öröme nem tartott sokáig, mivel meggazdagodásuk hírére számos nyerészkedő érkezett az amerikai államba, akik mindent elkövettek, hogy megkaparintsák az olajban gazdag területeket. Több tucatnyi gazdag oszázst végeztek ki hidegvérrel, a legtöbb gyilkosság elkövetéséért pedig soha nem ítéltek el senkit. A vérengzést lehetővé tévő helyi rendőri korrupció országos botrányt dagasztott, és hozzájárult az FBI megalakulásához is.

A magyarországi mozik október 26-án kezdik vetíteni Sopsits Árpád, Mellékszereplők című filmdrámáját Farkas Franciska, Jászberényi Gábor, Tibor Zoltán Telek, Telek Babita és Dömök Edina főszereplésével. A film három család párhuzamos történetét meséli el napjaink vidéki Magyarországán. Egy gazdag üzletember és felesége, kislányuk, egy kiállításrendező fotográfus és keramikus felesége, és egy börtönpap története bontakozik ki a vásznon. Sorsuk összefonódik: többen ugyanabban a városban élnek vagy éltek, s életüket alapvetően borítják fel a film folyamán feltáruló titkok és bűnök.

Nyitókép: Wim Wenders, fotó: European Parlament