2024. május 18., szombat

Profi 360°-os termékmegjelenítés webshopoknak

Adán automatizált termékfotózási stúdiót nyitottak az Ürményi testvérek

Néhány hónapja működteti Ürményi Frigyes és Ürményi Róbert Adán azt az automatizált termékfotózási stúdiót, amely segítségével 360°-os termékfotókat készítenek különféle termékekről belföldi és külföldi forgalmazóknak és gyártóknak webshopok számára. A két testvér, akik az adai Kamerarental Kft. társtulajdonosai, már hosszú évek óta foglalkoznak marketingfilmezéssel és filmkészítéssel hazai és külföldi ügyfelek megrendelésére. Így végül az egyik németországi ügyfelük biztatására vágtak bele a termékfotózásba, amelynek szerintük nagy jövője van és jövedelmező is az egyre szaporodó webshopok világában.

Elmondták, hogy több hónapos kutatómunka után 3 millió dinárért beszereztek és üzemben helyeztek egy automatizált termékfotózási stúdiót, amely tudomásuk szerint az egyetlen ilyen típusú berendezés Vajdaságban. A szolgáltatásaik népszerűsítésére pedig létrehozták a www.orbitphoto.rs weboldalt.

A termékfotózással foglalkozó adai vállalkozók elmondták, hogy az automatizált fotóstúdió egy zárt, szekrényméretű doboz, amelyet egy szoftver irányít. Ez az egység tartalmazza a világítást, a kamerát, a forgótálcát és a fényképekkel kapcsolatos utómunkálati lehetőségeket egyetlen rendszerben, amivel sok időt takarítanak meg a fotózás során. Képes statikus álló képek, videók és 360°-os forgatások elkészítésére egy egyszerű folyamatban. A berendezésük legfeljebb 50x70 centiméteres termékek fotózására használható.

– Egy állandó németországi ügyfelünknek, aki az autóipar számára gyárt alkatrészeket, kábeleket és csatlakozókat, folyamatosan készítettünk marketingfilmeket, majd felkért bennünket termékfotózásra is. Ezt először nem tudtuk elvállalni, ám felvetette, hogy látott 360°-os fotózást, és javasolta, hogy próbáljuk meg, mert neki azonnal lenne egy nagyobb rendelése – mesélte Ürményi Frigyes, hozzátéve, ezt követően átszámolták, hogy megérné-e a befektetés, és mivel úgy látták, hogy egy nagyobb megrendeléssel máris ki lennénk biztosítva, belevágtak.

– Innen jött az alapötlet, aztán elgondolkodtunk azon is, hogy a Covid miatt a kereskedelemben nagyon sok minden átkerült az online térbe, ahol rengeteg webshop nyílt. Ez a tendencia várhatóan folytatódik, és a jövőben egyre intenzívebb lesz, ami miatt egyre nagyobb szükség van a termékfotózásra, hiszen ezáltal alaposabban meg lehet nézni a termékeket az online térben, meg lehet őket forgatni, rájuk lehet közelíteni, stb. Így például, ha meg akarsz venni egy cipőt, rá tudsz közelíteni, jobban meg tudod nézni a varrását, az anyagát is. A 360°-os 3D termékmegjelenítésnél pedig már az egészet meg tudod forgatni minden irányban. Ezt mi egyelőre nem csináljuk, csak a 360°-os változatát, de megtehetnénk, mert technikailag adottak hozzá a lehetőségeink – hallottuk a vállalkozótól.
Külföldön, különösen a nyugati országokban szinte minden vásárlás az Amazonon és az eBay-en történik, jegyezte meg Ürményi Róbert. Szerinte egyre többen már a mindennapi kiskereskedelmi bevásárlást is így intézik, ételt és italt is online rendelnek. Ezért is tartották ígéretes befektetésnek az automatizált termékfotózási stúdió beszerzését.

 

Működés közben az automatizált termékfotózási stúdió (Fotó: Csincsik Zsolt felvétele)

Működés közben az automatizált termékfotózási stúdió (Fotó: Csincsik Zsolt felvétele)

– A projektbe 2023 nyarán kezdtünk bele, ami 2–2,5 hónap kutatómunkával indult. Voltunk Magyarországon megnézni a gépeket kiállítóteremben. Egy cseh céggel volt online meetingünk, amikor próbálgattuk, hogy technikailag melyik számunkra a legmegfelelőbb gép, ami a büdzsébe is belefér. Körülbelül 3 hónap munka volt, amire összeraktuk az egész projektet. A weboldalunk a múlt év végén készült el, akkor zárult le a beszerzés. A berendezés egy lengyel–amerikai korporáció által készített gép, eléggé egyedinek számít. Ez tartalmaz egy fényképező fülkét, fényképezőgépet és annak kiegészítőit, valamint számítógépet és szoftvert. Ez egy szűk piac, nem nagyon lehet ilyen berendezéseket találni nálunk. Szerbiában egy van, Vajdaságban biztosan mi vagyunk az elsők, aki ezzel foglalkozunk. Az eszközben egy forgóasztal található, amire a ráhelyezzük a tárgyat, nyolc LED lámpa van a gépen belül és két expozíciót készít a tárgyakról, így rögtön utómunka és háttér nélküli képet tudunk kapni. Egy fényképezőgép készíti a fotókat. A fényképezőgéptől függ a fénykép felbontása, az azonban a tárhely miatt is limitálva van – magyarázta Ürményi Róbert.

A vállalkozók hangsúlyozták, a 360°-os termékmegjelenítés célja, hogy még több információt biztosítsanak a termékről az ügyfeleknek. Ezek a termékfotók leginkább az online boltokban használatosak a termékek adatlapján, hogy minél több információval szolgáljanak a vásárlók megnyerésére. Ez egy sor fényképből áll, amelyet egy adott betekintési szögből készítenek el a termékről, mialatt az körbeforog és az eredmény egyetlen képben lesz összesítve, ami a forgatást szimulálja. Rámutattak, a 360°-os forgatásoknak és a ráközelítéseknek a legnagyobb előnye, hogy a sokkal gazdagabb felhasználói élményt nyújt, hiszen a vásárlónak lehetővé teszi, hogy sokkal alaposabban megismerje az adott terméket.

– A termékfotó-készítés egy automatizált folyamat onnantól kezdve, hogy betesszük a tárgyat, beállítjuk a középpontját, hogy ne ugráljon, mert ha nem a forgótálca közepén van, akkor tud sétálni. Onnantól kezdve automatizáltan kivágja a hátteret, és valójában egy kész terméket kapunk – emelte ki Ürményi Frigyes.

– Ennek a megjelenítése a weboldalon már nem a mi dolgunk, hanem a szoftveres szakembereké. Viszont ebben is többféle lehetőséget kínálunk a kisebb ügyfeleknek, akinek nincs programozói háttere, hogy megjelenítse a termékfotót a saját weboldalán. Ezt már nem kell Photoshoppal kezelni, nem kell kivágnia a hátteret, hanem átlátszó vagy színes hátteret tud a termék mögé rakni. Egy-egy termékről általánosan 36 fényképet készítünk. A berendezés 10°-onként fotózza le a tárgyat, de ez lehet 9° és 18° is. Ha a kapott 36 képet sorban megnézzük a képnézegetőben, akkor úgy látjuk, hogy az forog, illetve egy lejátszóval a weboldalon is forgathatjuk – magyarázta a szakember.

Mindketten hangsúlyozták, nagyon figyelnek arra, hogy maximális minőséget nyújtsanak a megrendelőknek, akiknek valósághű termékfotókat adnak át. Ingyenes promofotózást is biztosítanak minden ügyfélnek, aki nem tudja elképzelni, hogyan néz ki a terméke a termékfotón. A fényképek készítésekor nagyon ügyelnek a színre, a visszatükröződő és csillogó felületekre, a torzulás elkerülésére és még sok minden másra is. Kiemelték, hogy nagy kihívás megfelelő minőségű termékfotókat készíteni, és előfordult, hogy egy-egy terméket többször is újra kellett fotózniuk a kívánt minőség elérése érdekében. A legtöbb időt a megfelelő, a minél tökéletesebb beállítás előkészítése követeli meg. Ez minden terméknél más és más, ahogyan más a megrendelő igénye is.

 

A berendezés tartalmaz egy fényképezőfülkét, fényképezőgépet és annak kiegészítőit, valamint számítógépet és szoftvert is (Fotó: Csincsik Zsolt felvétele)

A berendezés tartalmaz egy fényképezőfülkét, fényképezőgépet és annak kiegészítőit, valamint számítógépet és szoftvert is (Fotó: Csincsik Zsolt felvétele)

– Színhű fotókra törekszünk. Egy divatmárkánál egy ügyfél elsődleges elvárása, hogy piros cipő úgy nézzen ki a termékfotón, mint a valóságban. Különben azonnal visszaküldi, mondván, hogy a weboldalon nem ezt látta. Arra törekszünk, hogy a termékről készült fotó tökéletes legyen, ez a kulcsa az egész munkánknak, ezen áll és bukik minden. Egy termék fotózása körülbelül 15 percet vesz igénybe, ami viszonylag gyorsnak mondható. Ha hagyományosan lefotózunk egy tárgyat fehér háttérrel, annál az utómunka elég hosszadalmas. Itt a gép mindezt automatikusan elvégzi. Így akár hagyományos termékfotót is tudunk csinálni, csak sokkal gyorsabban és költséghatékonyabban, mint egyébként. Az automatizált termékfotót négyszer-ötször rövidebb ideig tart elkészíteni, mint egy hagyományos termékfotót – hallottuk Ürményi Róberttől.

Az Ürményi testvérek a hazai és a külföldi piacon is szeretnének terjeszkedni. Már azon is gondolkodnak, ha beindul az üzlet, akkor a szolgáltatásaik bővítése érdekében nagyobb méretű automatizált termékfotózási stúdiót is vásárolnak, mert helyük van hozzá. Ürményi Frigyes elmondta, hogy Szerbiában nagyon sok olyan divatmárka létezik, amelyeket széles körben nem ismernek, mert ezeket kis példányszámban gyártják, ezért első körben rájuk számítanak ügyfélként. A női táskák, cipők, iskolatáskák, szemüvegek, kozmetikumok és kisebb háztartási cikkek termékfotózását célozták meg, és elsősorban magunknak a gyártóknak kívánják felajánlani a szolgáltatásaikat.
Ürményi Róbert megjegyezte, hogy a külföldi, főként az EU piacán is versenyképesek lehetnek a szolgáltatásaik árával, majd hozzátette, hogy az EU-s árak legalább 2,5-szer magasabb, mint az övék. Szerinte van piaci rés, ahol adott a lehetőség, az ügyfelek felkeresése azonban jelentős kutatómunkát igényel, ezért a jövőben szeretnék a magyar és angol nyelvű menüvel is kibővíteni a weboldalukat.

 

Nyitókép: Ürményi Róbert és Ürményi Frigyes (Fotó: Csincsik Zsolt felvétele)