2024. június 17., hétfő

Az inhalálás megelőz és gyógyít

Az enyhébb téli időszak gyakori velejárója a köhögéssel és orrdugulással járó nátha, influenza és egyéb légúti megbetegedés, mely gyermeket és felnőttet egyaránt érinthet. A mihamarabbi felépülés nemcsak az immunrendszer általános állapotán múlik, hanem azon is, milyen módszereket vetünk be a tünetek enyhítése érdekében. Egyik ilyen hasznos módszer az inhalálás, melynek jótékony hatásai egyre inkább beépülnek a köztudatba. Az általa alkalmazott gyógynövények és maga a sóoldat is eredményesen vethető be a mikroorganizmusok ellen, és segítenek a torokfájás, köhögés, orrdugulás enyhítésében.

Az inhalálás jótékony hatásai
Az inhalálás a nátha és általában a felső légúti panaszok egyik legősibb kezelési módja. Az inhaláció során a légutakba bejutó meleg gőz hatékonyan oldja a letapadt, sűrű váladékot, megszünteti az orrjáratok eltömődését, csillapítja az orrfolyást és megnyugtatja az irritált nyálkahártyát. Hozzájárul a gyulladt légutak fertőtlenítéséhez és elpusztítja a fertőzést okozó mikroorganizmusokat.

Mit, mikor és hányszor?
Ha tüneteink nagyon zavaróak, és időnk is engedi, naponta többször is inhalálhatunk. A sóoldat mellett számos gyógynövényt is alkalmazhatunk. Lássuk, melyikük miben lehet a segítségünkre!

A kamillavirág felszabadítja a légutakat, nyugtatja az irritált nyálkahártyát, csillapítja a fájdalmat akár fülgyulladás esetén is, és megszünteti a nátha tüneteit. 3–10 g szárított kamillavirágból készítsünk forrázatot, fedjük le és hagyjuk állni 10–15 percet, szűrjük le, és keverjük el a forró vízzel! A még intenzívebb hatás érdekében inhalálás után kortyoljunk el egy bögre mézes kamillavirágteát is!
Az eukaliptusz illóolaja az egyik leghatékonyabb náthaellenes szer. Fertőtlenít, csillapítja a köhögést és a torokfájást, megnyitja az eldugult orrjáratokat és ezáltal megkönnyíti a légzést. Inhaláláskor az illóolajból 5-6 csepp elegendő egy liter vízhez. Ha a megfázás és a nátha különösen intenzív, éjszakára cseppenthetünk az illóolajból a radiátor párologtatójába is.

 

A flavonoidtartalmú fekete bodzavirág gyulladáscsökkentő hatása kimondottan előnyös megfázásos tünetek enyhítésében. Kiválóan alkalmazható felső légúti megbetegedések kezelésében, hurutos tünetekben, a letapadt nyák feloldására.

A kakukkfű illóolaja erős antimikrobás hatású számos gomba- és baktériumfajjal szemben. Köptető, elősegíti a hörgők hígabb nyákelválasztását, és ennek köszönhetően segít könnyebben felköhögni a váladékot.

Gyógyításra és megelőzésre is kiválóan alkalmas a sós inhalálás. Ehhez 3-4 teáskanálnyi sót oldjunk fel egy liter vízben, a felforralt oldat gőzével pedig naponta legalább egyszer 10–15 percig inhaláljunk. Az oldat nedvesen tartja az orr nyálkahártyáját, felszabadítja az eldugult orrjáratokat, és csökkenti a légúti fertőzéseket okozó vírusok, baktériumok átadásának a kockázatát.

Ma már könnyen hozzájuthatunk elektromos inhalátorhoz, mely egyszerűen és könnyen kezelhető, alkalmas csecsemők és idősebbek számára is. Különféle típusok között válogathatunk, létezik kimondottan kisgyermekek számára kifejlesztett, csendes változat, de utazásra alkalmas „mini” formája is. Ezek a készülékek alkalmasak egyszerű fiziológiás oldattal való inhalálásra és gyógyszeres kezelésre is.

Inhalálásra alkalmazhatjuk a legegyszerűbb, nagyanyáinktól ismert, „lábasos” módszert is. Ebben az esetben fokozottan kell figyelnünk néhány szabály betartására, hogy a folyamat biztonságos és a lehető leghatékonyabb legyen. Sohasem szabad forró gőz felett inhalálni, ez veszélyes és káros is lehet. A gőznek langyosnak, kellemesnek, és mindenképp elviselhetőnek kell lennie. Az edényt úgy helyezzük el, hogy a beteg 10–15 cm-re a gőzölgő folyadék fölé tudjon hajolni, kényelmes testtartásban. A feje fölé érdemes törülközőt borítani annak érdekében, hogy a gyógyító gőz ne szökjön el. Mivel az inhalálás során a beteg általában megizzad, az inhalálást lehetőleg este, lefekvés előtt végezzük, ezzel elkerülve az újabb meghűlés veszélyét.