2024. április 20., szombat
FÓKUSZBAN A NYÁR

Tudatos fényvédelem

A bőrünket cirógató tavaszi napsugarak után megérkezett a ragyogó nyári napsütés, amire egész évben vártunk. A napfény egyebek mellett segíti a hasznos D-vitamin termelődését, de a jótékony hatások mellett veszélyeket is rejteget. Ha bőrünket nem készítjük fel idejében, és nem védjük kellően a napsugárzástól, sok kellemetlenséggel számolhatunk a forró hónapokban. Ha ismerjük a helyes fényvédelem titkait, biztonságban tudhatjuk bőrünket. Lássuk, melyek a legfontosabb napszabályok, hogyan védekezhetünk hatékonyan a káros napsugárzás ellen!

Nem csupán a strandon

A bőrkárosító hatásokért elsősorban az UV-sugárzás a felelős. A nagyobb hullámhosszú UVA-sugarak a bőr mélyebb rétegeibe hatolnak, kiszárítják, öregítik, ráncosabbá teszik a bőrt, és ők felelnek a melanoma kialakulásáért is. Mivel az UVA-sugarak a felhőkön és az üvegen is áthatolnak, a fényvédelemre nemcsak strandoláskor, hanem egész évben fokozottan kell figyelni. Az UVB-sugarak a bőr felsőbb rétegét károsítják, és elsősorban ők felelősek a leégésért. A felhőkön nem tudnak áthatolni, de vízparton, havas hegyekben, a strand homokjában visszaverődve fokozottan érvényesül a hatásuk.

Nem véletlenül mondják, hogy a legjobb anti-aging a fényvédelem. Az arcbőrünket egész évben védeni kell a napfény káros hatásaitól, és késő tavasztól kezdve minden szabadon lévő testfelületre oda kell figyelni, hogy megóvjuk a leégéstől és a napkárosodástól.

Meg kell újítani

A reggel felkent naptej nem nyújt biztonságot egész nap, különösen nem, ha napon tartózkodunk. A magyarázat a következő: a fényvédőknek két típusuk létezik, a fizikai és a kémiai fényvédők. A fizikai fényvédők összetételükben olyan részecskéket tartalmaznak (például cink-oxidot, titánium-dioxidot), amelyek visszatükrözik a fényt, így azok nem tudják a káros hatást kifejteni a bőrben. A kémiai fényvédők elemei viszont elnyelik az UV-sugárzást és kevésbé károssá alakítják át, éppen ezért csak bizonyos ideig tudják biztosítani az ígért védelmet. Mindkét típusra jellemző, hogy ledörzsölődhet, lemosódhat, lekophat, így szintén szükséges, hogy időről időre újra felvigyük a bőrünkre, különösen odafigyelve az orr, száj, fülek és egyéb érzékeny területek védelmére. Ajánlott minden 2 órában megújítani a fényvédő naptejet vagy krémet.

Ne spóroljunk vele!

Azzal is tisztában kell lennünk, hogy minden fényvédő csak akkor tudja biztosítani az ígért erősségű védelmet, ha az ajánlott mennyiségben visszük fel a bőrre. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az egész testfelületre 7 teáskanálnyi mennyiséget, körülbelül 35 ml-t ajánl. Ha ennél kevesebbet kenünk fel, a védelem erőssége jelentősen csökken.

Bőrtípustól függően

A fényvédő kiválasztásakor fontos figyelembe venni, hogy milyen bőrtípusra szeretnénk alkalmazni. A faktorszámot a bőrünk természetes fénytűrő képessége és a sugárzás erőssége határozza meg. A Sun Protector Factor (SPF) érték azt mutatja, hogy mennyire véd a fényvédő az UVB-sugarak ellen, vagyis hogy az adott faktorszámú naptej használatával mennyi idővel tovább lehetünk a napon a bőrpír megjelenéséig, mint nélküle. Ha például a bőrünk védelem nélkül 5–10 perc alatt pirul fel, akkor egy 50-es faktorszámú fényvédővel ennyiszer több időt, azaz 250–500 percet bír(hat) a napon leégés nélkül. Természetesen csak abban az esetben, ha megfelelő mennyiségű fényvédő került fel a bőrre.

Plusztanácsok... hiszen nem csupán a krém számít

A naptej mellett alkamazzunk mechanikai fényvédelmet is, viseljünk kalapot vagy más fejfedőt, lenge, hosszú ujjú ruhát vagy inget!

Délelőtt 11 és délután 4 óra között kerüljük a napot!

Erős sugárzás esetén maradjunk árnyékban, és akinek nagyon világos a bőre, még árnyékban is óvja magát fehér ruhával, kendővel, kalappal!

Ügyeljünk a megfelelő folyadékpótlásra! Még normális hőmérsékleti viszonyok között is jól tesszük, ha óránként egy-két pohár vizet megiszunk, minimum 2 litert, nagy melegben pedig ennél jóval többre, akár 3-4 literre is szükségünk lehet.

Az erős napsugárzás a szemet is károsíthatja, a jó minőségű napszemüveg is fontos.