2024. május 9., csütörtök

A zenei örökség ünnepe, kilenc napon át

Elkezdődött Újvidéken a NOMUS zenei fesztivál

A 43. NOMUS Nemzetközi Művészeti Zenei Fesztivál Ivo Pogorelić világhírű horvát zongoraművész fellépésével kezdődött, a Vajdasági Szimfonikus Zenekar kíséretében, szerdán este, a Zsinagógában.

Az idei rendezvény mottója az Örökség. A fesztiválon kilenc napon keresztül, mindennap 20 órai kezdettel különböző műfajú koncertekkel ünneplik a legnagyobb zeneszerzőket és jubileumokat. Többek között azt, hogy 100 éve született Vasilije Mokranjac. A koncerteket három helyszínen tartják: a Zsinagógában, a Szerb Nemzeti Színházban és a Városházán. A nemzetközi és a hazai zenei élet legkiválóbb művészei koncerteznek a rendezvényen.

A megnyitón vastaps követte Ivo Pogorelić és az Aleksandar Marković által vezényelt Vajdasági Szimfonikus Zenekar fellépését. A világhírű zongoraművész pontosan 40 évvel ezelőtt koncertezett Újvidéken először. A közönség ezúttal Szergej Rahmanyinov, és Modeszt Petrovics Muszorgszkij műveinek lenyűgöző előadását élvezhette.

Tegnap este a hetven éve működő Zágrábi Szólisták (Zagrebački solisti) kamarazenekar lépett fel a fesztiválon, Sreten Krstić koncertmesterrel, és Sonja Šarić szopránnal.

Ma este a PREDA’S Project koncertezik a Szerb Nemzeti Színházban. A további programokról a www.muzickaomladina.org oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

Nyitókép: Ivo Pogorelić és a Vajdasági Szimfonikus Zenekar, fotó: NOMUS Festival Facebook-oldala