2024. április 30., kedd

Társadalmi problémák bűvöletében

Szerdán két előadással folytatódott a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozója

A szerdai napot a nagykikindai színpadon a Döme Zoltán – Bimbó és a Kex által alkotott Kétszer volt, hol nem van… című szatirikus vígjáték indította el.
Döme Zoltán rendezőtől megtudtuk, hogy az előadással négy hónap alatt készültek el, és a produkcióban a mai élet egyik mozgatórugóját vették górcső alá, méghozzá a pénzt.
– Ma mindenkit az izgat, motivál, mindent megteszünk érte, és függünk tőle. Az előadásunk egy különös világban játszódik (Meseország), ahol a mesehősök a mai világnak megfelelő tulajdonságokkal vannak felruházva. Így mesélnek el egy nem mindennapi, ámde mégis mindenkinek ismerős történetet – mondta a rendező.
Fendrik Zsolt az előadásban Lompit, a farkast játszotta el, aki szerint a mai világot a pénz, illetve azok befolyásolják, akiknek van pénzük. Megtudtuk tőle azt is, hogy az alapötlet egy beszélgetés során merült fel, de a produkciót ketten állították össze, Bimbó és ő.
– Ma az volt a célunk, hogy egy kis ízelítőt adjunk a pénz világából, fürkészve a közönséget, hogy ezt vajon megértik-e. Globálisan nézve egy csúnya világban élünk, talán, ha a mindenséget nézzük, akkor itt, mi még egy kicsit jobb helyzetben vagyunk – mondta a szereplő.
Az E.U. biztost Piros Bálint alakította, aki arról mesélt, hogy két évvel ezelőtt is játszották ezt az előadást.
– Akkor egy másik felállásban dolgoztunk, idén pedig úgy döntöttünk, hogy ismét ezt a darabot dolgozzuk fel. Az én szerepem ahhoz képest nem változott, úgyhogy én ugyanazt a figurát hoztam. Az E.U. biztos az egyetlen szereplő, aki nem mesehős, ezért ő egy kilógó figura, de sikerült úgy bemutatnom őt, hogy rajzfilmfigura-szerű legyen. Én nagyon szeretem ezt a karaktert, mert visszaél a hatalmával, de ennek ellenére szerethető és vicces is – közölte Bálint.
Pásztor Dánielt az elmúlt napokban láthattuk már a Bernarda Alba háza című produkció címszereplőjeként, szerdán pedig egy másik oldalát mutatta meg a közönségnek, Vadászként állt színpadra.
– A Gondolat–Jel társulat Magyarkanizsán tevékenykedik, a Kex pedig Zentán. A két karakter személyisége között nem volt átfedés, inkább eltérés mutatkozik. Bernarda Alba szerepe nagyon komoly, a vadászé pedig egy könnyed, inkább egy ilyen elrajzolt figura, de mivel ezt az előadást már valamilyen formában játszottuk, a vadász karakterének alapjai már megvoltak. Azóta az természetesen fejlődött, de rendelkeztem egy jó vázzal, amit tovább tudtam építeni – mondta Dániel, aki arról is beszélt, hogy a vadászból miért lett hippi.
– A narrátor szövegében elhangzik, hogy ő egy pacifista vadász, aki idegenkedik minden nemű erőszaktól, és ehhez kapcsolódott is a mai világra jellemző spirituálisság, és ezt én is úgy élem meg, hogy ez így nagyon jól tud ellentétesen kapcsolódni egymáshoz. Tehát a vadász és ez a spirituális béke-, és nyugalomszerető ember annyira szöges ellentéte egymásnak, hogy nagyon jól lehet vele játszani.
A második előadást a szajáni Ady Endre Művelődési Egyesület új színtársulata mutatta be, akik öt év után tértek vissza a Szemle színpadára, helyi és padéi fiatalokból álló csapatával, akik Kéri Ferenc Az alkohol öl című vígjátékát mutatták be.
– Hihetetlen öröm a számunkra az, hogy öt év után ismét itt lehetünk a Találkozó színpadán, mondta Benyócki Sára, az egyesület elnöke.
Benyócki Attila Fülöp István szerepébe bújt.
– Szerettük volna újraindítani Szajánban a színjátszást, ezért megkerestük Nagy Alekszet, aki korábban is rendezett egy-egy előadást a faluban, és a segítségét kértük. Ő választotta a darabot, ami mindenki tetszését elnyerte.
A szintén padéi Mészáros Evelin és Deák Dorina, a szajáni Ady Endre ME tagjai arról meséltek, hogy a táncpróbákon ismerkedtek meg.
– Többször is újéveztünk és majálisoztunk már együtt, apránként összeszoktunk, és szerintem jó kis csapat vagyunk így együtt. Az előadásra négy hónapot készültünk – mesélték a lányok.
Kószó Henrik elmesélte, hogy a táncpróbákon ajánlották fel nekik, hogy elindítanák a színjátszó szakcsoportot, és ő élt a lehetőséggel.
– Nagyon megszerettem a színészetet, és szeretném, ha lenne folytatása a dolognak, nekem ez nagyon tetszik, bármikor tudnám csinálni –  mondta a fiú.
A padéi Bobojcsev Réka szerint a mai társadalmat nagyon is érinti az alkoholfogyasztás problémája, meglátása szerint a mai tinik is sokat isznak.
– Számomra több kihívást is okozott a szerepem eljátszása. A Mama szerepébe bújtam, aki szintén fogyasztja az alkoholt, és nagyon oda kellett figyelnem arra, hogy látszódjon, hogy a Mama valóban iszik, illetve a lépései is árulkodjanak –  mesélte Réka.
Lipinszki Aleksandarnak Aladár szerepe jutott. Számára a legnagyobb kihívást a részegen menés elsajátítása okozta.
– A próbákat eleinte heti egyszer, majd a végén már heti két-három alkalommal szerveztünk meg. Hosszasan zajlottak, mert a többieknek is meg kellett szokniuk, hogy egy-egy pillanatban alulöltözötten feküdtem a kellékeken, vagy közöttük.
A padéi Lévai Elvira súgóként tevékenykedik a csapatban. Szavai szerint a feladata társai kisegítése.
– Az én feladatom abból állt, hogy odafigyeljek a többiekre, a szövegre és szükség esetén súgjak, lassan és halkan – avatott be bennünket az előadás során betöltött feladatkörébe beszélgetőtársunk.

Tegnap a Szemle színpadán újabb nagy visszatérőként köszönthettük a csonoplyaiakat, akiket a Mindenszentek Plébánia Ifjúsági csoportja képviselt, és akik Bosnyák Annamária rendezésében Hámori István Péter Azt mondták, a villa üres című bohózatát mutatták be. Őket követte a tóbai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület színjátszó csoportja, akik László Miklós Szegény Fehérvári című előadását mutatták be, Lackó Farkas Erzsébet rendezésében. Harmadikként a kupuszinai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Sturcz József Színjátszó Csoportjának előadásában Csepreghy Ferenc és Sulhóf József Sárga csikó című népszínművét nézhette meg az érdeklődő közönség. A produkciót Molnár József rendezte.
Ma 15 órától a Palics Magyar Művelődési Egyesület Színjátszó Grundja Friedrich Dürrenmatt Pillanatkép egy bolygóról műve alapján készült, azonos című produkcióját adja elő, Kalmár Zsuzsa rendezésében. 17.30-tól, a Bezdáni Helyi Művelődési Közösség Dr. Pfaff Mihály Színjátszó Csoportja Hámori István Péter Legfőbb támaszunk, a söntéspult című keserédes komédiáját mutatja be, Foki István rendezésében. Az előadásokra a belépés továbbra is ingyenes, a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.

A szajániak az alkoholfogyasztás következményeire mutattak rá / Kakuszi Elvira felvétele

A szajániak az alkoholfogyasztás következményeire mutattak rá / Kakuszi Elvira felvétele

Nyitókép: A kapzsi Hófehér büntetésből Vasorrú bábává alakult / Kakuszi Elvira felvétele