2024. április 27., szombat

Ajándék a közönségnek

Minifesztivál és ősbemutató az 50 éves Újvidéki Színházban

Jeles évfordulót ünnepel az Újvidéki Színház: 50 évvel ezelőtt, 1974. január 27-én tartották az intézmény első bemutatóját. A jubileum kapcsán szombattól február 4-éig rendezik meg a Vajdasági Magyar Színházak Minifesztiválját. A jubileumi rendezvénysorozatra változatos programmal készül a teátrum: egy ősbemutatóval, öt vendégjátékkal és négy koncerttel. Vendégszerepel a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata, a Kosztolányi Dezső Színház, a Zentai Magyar Kamaraszínház, emellett a Művészeti Akadémia színésznövendékei is fellépnek, valamint a Ladik Kati Univerzuma című előadást is láthatja a közönség. A minifesztivál keretein belül koncertezni fog a Parno Graszt zenekar, az MPI együttes és a Mezei Szilárd Quartet. Emellett DJ estet szerveznek Antal Attilával és jam sessiont a színház klubjában. A programok pontos időpontját az Újvidéki Színház honlapján és Facebook oldalán is meg lehet tekinteni.

Mint a tegnapi sajtótájékoztatón elhangzott, a minifesztivál nyitóprogramja a Történt egyszer Újvidéken című előadás szombati bemutatója, Urbán András rendezésében.

Urbán András, fotó: Dávid Csilla

Urbán András, fotó: Dávid Csilla

– Az előadás az ötven éve fennálló Újvidéki Színház jelenére és múltjára is öszpontosít, de nem egy történelmi áttekintésről van szó, hanem egy szórakoztató előadásról, amelyben az alkotók és a közönség is jól érzik magukat. Egy énekes-táncos produkció, amely mögött komoly felkészülési folyamat áll, egy ajándék a közönségnek – hangsúlyozta Urbán András, az Újvidéki Színház igazgatója, és az előadás rendezője.

Gergye Krisztián, fotó: Dávid Csilla

Gergye Krisztián, fotó: Dávid Csilla

Gergye Krisztián rendező, koreográfus első ízben dolgozott együtt a társulattal.

 – Azonnal megtaláltuk a közös hangot. Az Újvidéki Színház társulata valóban kivételes, összetartó, jó humorú, tehetséges színészekből áll. Maximális odaadással, életkortól és testi adottságtól függetlenül nyitottak voltak minden koreográfiára. Kívülállóként érkeztem ide, de a velük töltött idő után ez gyorsan megváltozott – mondta a koreográfus.

Az előadásban ezúttal majdnem az egész társulat részt vesz.

 

Elor Emina,  fotó: Dávid Csilla

Elor Emina, fotó: Dávid Csilla

– Mint minden próbafolyamatot, ezt is beszélgetéssel kezdtük. Elmeséltük a színházzal kapcsolatos saját élményeinket. Arról is beszélgettünk, hogy hogyan tud hatni az Újvidéki Színház az emberekre, és miért fontos ez a hatás. Remélem, hogy mindezt az előadás alatt át tudjuk adni a nézőknek – mesélte Elor Emina.

Pongó Gábor, fotó: Dávid Csilla

Pongó Gábor, fotó: Dávid Csilla

– Egy hosszú csapatépítő workshopként is funkcionált a próbafolyamat. Hiszem azt, hogy a közönség meg tudja találni magát az előadásban, többek között a húsz különböző stílusú dal miatt is – emelte ki Pongó Gábor.

Mészáros Árpád, fotó: Dávid Csilla

Mészáros Árpád, fotó: Dávid Csilla

 – Az előadásban szó van többek között arról is, hogy a színésznek napi 24 órában színésznek kell lennie. Bármikor, bármilyen dalt el kell tudnunk énekelni, vagy bármilyen koreográfiát eltáncolni. Betekintést engedünk a közönségnek a kulisszák mögött folyó munkába, a konfliktusokba és vitákba is – mondta Mészáros Árpád.

A színház fennállásának jubileumi, 50. évfordulója alkalmából egy könyvet is ki fognak adni az évad folyamán, magyar és szerb nyelven is.

Nyitókép: A minifesztivál nyitóprogramja a Történt egyszer Újvidéken című előadás bemutatója lesz szombaton