2024. május 9., csütörtök

Az utolsó One-Girl Show

Századszor és utoljára játszotta szombaton Béres Márta a One-Girl Show-t. Annak idején a Kosztolányi Dezső Színház és a MASZK Egyesület koprodukciójában jött létre az előadás, Urbán András rendezésében. A bemutatója 2011-ben volt, azóta pedig valóságos kultusza lett.

Béres Márta a One-Girl Show-val többfelé is vendégszerepelt, és mindenhol ragyogó kritikákat kapott. A One-Girl Show nem egy szokványos monodráma. A színlapon ez olvasható: Béres Márta szólóelőadása egy csodálatos vajdasági színésznő életének mozaikképeit tárja elénk. Reális és szürreális, vagány és üde színfolt. Egy szerethető, izgalmas utazás a túlzások és realitások talaján. Ugyanakkor ez az előadás minden alkalommal, minden játszásnál valamiben másmilyen is volt, hiszen tartalmazott úgymond szabad részeket, amelyeket Béres Márta szabadon formálhatott. A One-Girl Show valós is, meg nem is, fiktív is, meg nem is, egyszerre szellemes, érzelmes, megbotránkoztató és fiatalosan pimasz.

 

Szűnni nem akaró tapssal köszönte meg a közönség a produkciót, fotó: Molnár Edvárd

Szűnni nem akaró tapssal köszönte meg a közönség a produkciót, fotó: Molnár Edvárd

A színpadon, Béres Márta csodálatos alakításában, egy öntudatos és önkritikus színésznővel van dolgunk, aki a nézőknek is be-beszólogat. A One-Girl Show annyira közkedvelt lett, hogy igény mutatkozott a szerb nyelvű verziójára, így Béres Márta időnként szerbül is játszotta. Az előadás 99. játszása pénteken volt az Újvidéki Színházban, szerb nyelven. Az utolsó, századik One-Girl Show-t magyarul láthattuk a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban, amely megtelt nézőkkel. A közönség szűnni nem akaró vastapssal búcsúztatta el az előadást. A végére pedig nem maradt el a tortázás sem.

Nyitókép: Urbán András és Béres Márta, fotó: Molnár Edvárd