2024. április 27., szombat

Három jeles nő a város zenei életéből

Pekár Tibor zenei szakíró tartott előadást a Szabadkai Városi Múzeumban

Pekár Tibor nyugalmazott hegedűtanárnak, a szabadkai zenei élet neves kutatójának, számos könyv szerzőjének előadását hallhatták az érdeklődők csütörtökön estefelé a Szabadkai Városi Múzeumban. 
A közönség beletekinthetett a város zenei múltjának egy szegmensébe, Pekár Tibor szavain keresztül megismerhette Farkasné Gábos Nellyt, aki a két világháború között a zeneiskola énektanára és Farkas Béla festőművész édesanyja volt. A publikum betekintést nyerhetett Budánovits Mária neves opera-énekesnő életpályájába, ő Csáth Géza mostohaanyjának a húga volt, a budapesti Operaház egyik vezető énekese és örökös tagja. S akinek a zenei pályafutását Pekár Tibor szintén ismertette, az Milkó Pataki Cora elismert zongoraművésznő, aki 1947 és 1966 között a Szabadkai Zeneiskola igazgatói posztját töltötte be. Az előadás ízelítő volt Pekár Tibor készülő könyvéből.
A nőnap előestéjén megrendezett művelődési eseményen dr. Ninkov Kovačev Olga művészettörténész is szólt néhány szót az érdeklődőkhöz, akik Farkas Béla zenei témájú festményeit is megcsodálhatták. E képeket a Magyar Nemzeti Tanács segítségével vásárolta a múzeum, s március végéig meg is tekinthetők.

Pekár Tibor / Molnár Edvárd felvétele

Pekár Tibor / Molnár Edvárd felvétele

Nyitókép: Sok érdekesség hangzott el az esten / Molnár Edvárd felvétele