2024. április 27., szombat

Stevo Grabovac lett a NIN-díjas

Stevo Grabovac nyerte el a 70., jubileumi NIN-díjat az Imprimatur kiadónál megjelent Poslije zabave című regényéért – jelentették be a Belgrádban megtartott sajtótájékoztatón.

Grabovacon kívül a NIN díjazott listáján négy másik szerző is szerepelt, köztük Vladimir Pistalo Pesma o tri sveta című regényével, Vladan Matijević Pakrac művével, Srđan Srdić Autosekcija, valamint Ljubomir Koraćević az U zemlji Franje Josifa című alkotásával.

A tavalyi évben megjelent legjobb könyvnek járó díj zsűrijében Milena Đorđijević, Žarka Svirčev, Violeta Stojmenović, Tamara Mitrović és Goran Korunović kaptak helyet, akiknek nem volt könnyű dolguk, ugyanis a NIN-díj idei pályázatára 188 regény érkezett.

A zsűri indoklása szerint Grabovac regénye egy apáról, egy bűnről, egy családról, a barátságról, és a felnőtté válásról szól. A zsűri szerint a narrátor egy nemzedék traumájának tükrén keresztül elfeledett és elhagyott gyerekek után kutat. Ez a keresés végül visszahozza a történetmesélő elhallgatott és elfojtott személyes és kollektív történetét, ugyanakkor a miénket is.

Grabovac regénye egy szörnyű bűnesetről, ennek közvetlen és közvetett szereplőiről szól. Bosanski Brod környékén 1992-ben megöltek 20 roma gyermeket, de nem vallási vagy egyéb okokból, hanem a szervkereskedők haszonszerzése motiválta a szörnyű bűntettet.

Nyitókép: Stevo Grabovac a belgrádi Moszkva Szállóban megtartott eredményhirdetésen, fotó: 021.rs