2024. május 9., csütörtök

Szombaton nyílik a belgrádi könyvvásár

A Forum Könyvkiadó Intézet is bemutatkozik a rendezvényen

A 66. Belgrádi Nemzetközi Könyvvásárt Vladislav Bajac író nyitja meg, a vásár résztvevőit pedig a díszvendég ország nevében Matthias Henar francia író köszönti majd.

– Az idei, október 29-éig tartó könyvvásárt Éljenek a könyvek szlogennel hirdették meg, a díszvendég pedig Franciaország lesz, amely bemutatja az adott ország íróit, fordítóit, kiadóit, terjesztőit – közölték a szervezők a sajtótájékoztatón.

A vásáron 15 ország több mint 400 kiállítója mutatkozik be.

Dušan Kovačević akadémikus, a Belgrádi Nemzetközi Könyvvásár igazgatóbizottságának elnöke szerint ez a rendezvény az egyik legjelentősebb kulturális esemény az országban..

– Mintegy 200.000 ember jön el a vásárra ezekben a nehéz időkben könyvet venni, valamint megnézni a legfrissebb kiadásokat. Gondolom, az idei vásárnak gyógyító ereje lesz, mert a könyvek, mint mindig a nehéz időkben, gyógyírként szolgálnak – mondta Kovačević.

A rendezvény keretében különböző programokkal kedveskednek a látogatóknak. Október 26-án, A kis herceg című könyv megjelenésének 80. évfordulóját ünneplik.

Mint Virág Gábor igazgatótól megtudtuk, a Forum Könyvkiadó Intézet a műfordítói sorozat kiadványaival lesz jelen a 66. Belgrádi Nemzetközi Könyvvásáron.

Oto Horvat Szabó megállt című, a Tran(s)zakció műfordítói sorozatunkban megjelent, Beszédes István által fordított kötetét mutatjuk be kedden 14 órai kezdettel a 4-es csarnokban. Mindenekelőtt a sorozatról beszél majd Rajsli Emese sorozatszerkesztő, illetve jelen lesz a szerző, Oto Horvat is és a műfordító is.

Természetesen a többi kiadványunkat szintén megtekinthetik az érdeklődők. A könyvvásáron való jelenlétnek inkább szimbolikus jelentősége van számunkra. Elsősorban a magyar és délszláv kultúrák közötti közvetítő szerepünket próbáljuk hangsúlyozni a jelenléttel – emelte ki Virág Gábor.

Nyitókép: Archív felvétel, fotó: Nagy Magdolna