2024. április 30., kedd

Fél évszázad és egy hatalmas életmű

A szabadkai Életjel Irodalmi Élőújság az idén ünnepli fennállásának hatvanadik évfordulóját, és ötven éve annak, hogy az Életjel elindította könyvkiadó tevékenységét. A jubileumot a kiadó a Gulyás József összegyűjtött verseit tartalmazó kötetek bemutatásával ünnepelte meg. A rendezvényre a kultikus Danilo Kiš nevét viselő szabadkai könyvesboltban került sor, ahol maga Gulyás József is rendszeresen megfordult. Az est házigazdája az Életjel Könyvkiadó vezetője, Dévavári Beszédes Valéria volt, akinek köszönhetően nemcsak Gulyás köteteiről hallhattunk, hanem a kiadó életével is megismerkedhettünk.

Gulyás József összegyűjtött versei négy kötetben láttak napvilágot. A köteteket Bence Erika szerkesztette, akit maga a szerző kért fel erre a feladatra. A pénteken megtartott kötetbemutatón megtudtuk, hogy erre 2013-ban került sor, és Bence Erika azt is elárulta, hogy Gulyás verseinek kézirata több, mint 1200 oldalból állt, aminek a rendszerezése és feldolgozása igen komoly munkát igényelt, és így az életmű az ő életének is a részévé vált. Az összegyűjtött versek első kötete 2014-ben látott napvilágot, ennek szerkesztésében a szerző részt vett, a megjelenését azonban nem élte meg. A sorozat negyedik darabja 2018-ban jelent meg. A kötetbemutatón betekintést nyerhettünk Gulyás költészetébe, ugyanakkor arról is hallhattunk, hogy a szerző milyen volt magánemberként, illetve, hogy a vele való együttműködés során milyen nehézségek, megoldandó feladatok merültek fel. Bence Erika mindezek mellett arra is kitért, hogy Gulyás zsengéi és prózai alkotásainak megjelentetése a mái napig várat magára, illetve felhívta a figyelmet egy Gulyás József monográfia szükségességére.

Az esten Csík Mónika, a versek lektora a kézirattal kapcsolatos munkájáról beszélt, hangsúlyozva, nehézséget jelentett számára, hogy a költő már nem érte meg a szöveggondozás kezdetét, így nem tudott vele egyeztetni a felmerülő kérdésekről.