2024. április 27., szombat

Több mint száz film

A ma nyíló belgrádi filmfesztivál versenyprogramjában magyar film is szerepel

Radivoje Bukvić Još jedan dan (Még egy nap) című filmjével nyitják meg ma este Belgrádban a FEST Nemzetközi Filmfesztivált. A film főszereplője Mira Banjac, aki a fesztivál nyitóestjének díszvendége lesz. A megnyitón levetítenek még egy filmet, mégpedig az Alexander Payne által rendezett Téli szünet (The Holdovers) című amerikai alkotást. Az idei fesztivál Belgrádi győztes (Beogradski pobednik) elnevezésű díját Želimir Žilnik, szerb rendezőnek és Asghar Farhadi, iráni rendezőnek ítélték oda.
Jugoslav Pantelić, a FEST művészeti vezetője a tegnapi sajtótájékoztatón elmondta, hogy a filmválogatást nem lehetett úgy megvalósítani, hogy a zsűri ne vegye figyelembe a környezetünk eseményeit, hiszen a filmek maguk is foglalkoznak az aktuális történésekkel a világban, így a közel-kelet is téma, sőt a kortársbántalmazás is. A versenyprogramban összesen 17 film szerepel, amelyek különböző környezetből érkeztek, a témák is eltérőek, ám mindegyik a maga módján reflektál jelen világunkra, a minket érintő problémákra. A fesztivál Fókuszban című programrészében a gyerekekkel és a fiatalokkal szembeni erőszak áll. Az új filmek sok esetben edukatív jelleggel rendelkeznek és ezúttal is fontos üzenetet közvetítenek a gyerekek atipikus viselkedésével kapcsolatban.
Vanja Vuksanović, a fesztivál producere rámutatott, a fesztiválon különböző témakörökben összesen 6 moziban, azaz 8 moziteremben vetítenek filmeket. Az egy hétig tartó fesztivál során több, mint 500 vetítésre kerül sor. Bejelentette, a fesztivál programjának egy részét március 1-jén és 2-án a Száva Központban tartják. Miután a fesztivál székhelye megalakulása óta éppen ebben az épületben volt, és annak felújítása alatt Belgrád központjába kényszerült, ez lesz az első alkalom, amikor újra vetítésekre kerül sor a Száva partján. Mint kiemelték, ezzel jelzik, hogy a fesztivál lassan visszaköltözik eredeti székházába.
Az idén 108 filmet tekinthet meg a közönség, közöttük hat hazai filmet. Mintegy 230 médiaházat akkreditáltak a fesztiválra, és több, mint 50 vendég érkezésére számítanak.
Az idei, 52. Nemzetközi Filmfesztiválon, amely ma kezdődik és március 3-ig tart, számos olyan filmet mutatnak be, amelyet Szerbiában csak a FEST-en láthat a közönség, így például Lois Patiño spanyol rendező Samsar című alkotását, ami Berlinben és Szalonikiben díjat kapott. Láthatja majd a közönség a Sidonie in Japan című filmet Isabelle Hupperttel a főszerepben.  A magyar filmek közül pedig a Moldovai Katalin által rendezett Elfogy a levegő című alkotást tekintheti meg a közönség, a film Varsóban tavaly három díjat is begyűjtött.

Nyitókép: Miklós Hajnalka felvétele