2024. április 17., szerda

Királyhalmán, Kúlán és Törökfaluban

Petőfi-mellszobrok köztéri elhelyezése

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a Mozdulj! Petőfi! vajdasági programsorozat keretén belül a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ és a Magyar Nemzeti Tanács pályázati felhívást hirdetett Petőfi Sándor-mellszobrok vajdasági köztéri elhelyezésére.

Pályázati igényt minden vajdasági település benyújthatott, ahol még nincs Petőfi Sándort ábrázoló szobor, emléktábla, dombormű.

A Petőfi-mellszobrok köztéri elhelyezésére meghirdetett pályázati felhívásra összesen öt településről érkeztek pályamunkák, mindegyik kreatív, közösségi összefogással készült videó, amelyek jól megragadták, hogy mit jelent az adott közösségnek Petőfi Sándor.

A beérkezett videókat és pályázati dokumentációkat szakmai zsűri bírálta el: Fodor István levéltári tanácsos, tanár, szerkesztő, szakfordító, Kónya-Kovács Otília újságíró, mesemondó és dr. Silling Léda néprajzkutató. Az ő egybehangzó javaslatukkal megegyezően a következő három településre kerül Szilágyi László vajdasági szobrászművész egy-egy Petőfi-mellszobra:

– Királyhalom (pályázó: Királyhalmi Homokszem Civil Szervezet),

– Kúla (pályázó: Népkör Magyar Művelődési Központ, Kúla),

– Törökfalu (pályázó: Vadvirág Hagyományőrző Egyesület, a Százszorszép Művelődési Egyesülettel, a Csobogó Művelődési Egyesülettel és az Aranykapu Művelődési Egyesülettel összefogásban).

Szilágyi László Petőfi-mellszobrainak egyike

Szilágyi László Petőfi-mellszobrainak egyike

A zsűri értékelése szerint Törökfalut érdekes filmes, művészi megközelítése – amelyben a közösség nemzetiszín szalaggal átkötött koszorúja keresi elhelyezésére a helyszínt – teszi érdemessé a díjra. Királyhalmán egyáltalán nincs köztéri szobor, ráadásul Petőfi kultuszát is dicséretesen ápolják. Kúlának sincs még semmilyen kültéri magyar emlékműve, ezért javasolja zsűri itt is a szobor elhelyezését – olvashatjuk a VM4K közleményében.