2024. május 9., csütörtök

A kutatómunkák eredményei

Bemutatták a Szabadkai Városi Múzeum 20. évkönyvét

A Múzeumok 10-ért rendezvénysorozat keretében tegnap a Szabadkai Városi Múzeumban a múzeumok nemzetközi napján megtartották a Múzeum évkönyve, a Museion 20. számának bemutatóját. A jubiláló periodikát Mihájlovity Bába Anikó, a Szabadkai Városi Múzeum igazgatója, valamint a szakvéleményezők nevében Nela Tonković és Papdi Izabella könyvtáros-bibliográfus, és Pejin Attila történész, a Zentai Városi Múzeum igazgatója mutatták be.

A tavalyi év folyamán kiadott évkönyv öt tudományos közleményt tartalmaz, továbbá két szakcikk is megtalálható benne. Mindezek a Szabadkai Városi Múzeum munkatársainak az írásai, a kutatómunkájuknak az eredményei.

– Ebben a számban a kollégák kutatásai és a felfedezései találhatók meg, valamint azok az események – múzeumi programok, kiállítások, a múzeumpedagógiai foglalkozások és előadások – amelyeket a 2021-es évben valósítottunk meg. Mivel a kiadvány 2001 óta minden évben megjelenik, így tudományos folyóirattá vált – emelte kiMihájlovity Bába Anikó, a Szabadkai Városi Múzeum igazgatója, majd hozzátette, nagy örömére szolgál, hogy épp a múzeum újralapításának 75. évfordulóján tudják bemutatni ezt a számot (az intézményt 1892-ben alapították, és 1948-ban Szabadka képviselő-testülete döntése nyomán alapították újra).

– Idén van 15 éve, hogy átköltöztünk ebbe az épületbe. A kerek számok okán Ninkov K. Olga és Ljubica Vuković Dulić művészettörténészek írtak egy összefoglaló szöveget a Kortárs Galéria és a Szabadkai Városi Múzeum első hat évéről. Ennek kapcsán az év elején egy kiállítás is volt a Kortárs Galériában, de a restaurátorunk is kiadott egy összefoglaló szöveget arról, hogy hogyan zajlott a restauráció a múzeumunkban a 2021-es évben. A kötetben szerepel továbbá az intézmény 2001–2021 közötti időszakra vonatkozó bibliográfiája is – mondta az igazgató.

A kiadvány szövegeinek szerzői: Slađana Aleksić biológus, muzeológus, Hicsik Dóra főkönyvtáros, Kajdocsi Lovász Gabriella biológus, antropológus, Korhecz Papp Zsuzsanna restaurátor, muzeológus, Ninkov K. Olga művészettörténész, muzeológus, Papp Árpád néprajzkutató, főmuzeológus, Simon Vuletić Viktória néprajzkutató, múzeumi tanácsos, Ljubica Vuković Dulić főmuzeológus. A főszerkesztő Kajdocsi Lovász Gabriella volt.