2024. május 10., péntek

Nem csak vajdaságiak

A 23. Apáczai Nyári Akadémia második hete

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezésében megvalósuló továbbképzés keretében a héten az Interdiszciplináris, illetve az Osztályfőnöki szekción vehetnek részt a pedagógusok Újvidéken.

– A múlt héten nagyon jó és tartalmas előadásokon vehettünk részt. Pedagógusainkat a héten is számos külföldi és hazai előadók várják, akik az újításokról, a robotikáról, a matematikáról, fizikáról, kémiáról tartanak prezentációkat – mondta Lukács Gabriella, a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének elnöke.

– A tehetséggondozással is foglalkozunk majd. Tehát azzal, hogy miképp lehetne fejleszteni a gyerekeket, és mivel tudjuk a ránk zúduló különböző nehézségeket megoldani. Azt gondolom, ez a két hét a feltöltődésről szól, ahol ráadásul szakmai tudásunk is bővül. Bízom abban, hogy az itt megszerzett tudást a pedagógusok már szeptembertől alkalmazni is fogják – tette hozzá.

A nyári továbbképzés megnyitóján dr. Maruzsa Zoltán, a magyar Belügyminisztérium köznevelési államtitkára is részt vett.

– A nyár folyamán nagyon sok olyan eseményre, rendezvényre kerül sor, ahol lehetőség van a tanév értékelésére, illetve olyan konferenciákra, programokra, ahol a pedagógiai kultúra és a teendők számba vehetőek. Ilyen ez a XXIII. Apáczai Nyári Akadémia is, ahol vajdasági magyar pedagógusok, illetve a Kárpát-medencéből meghívott előadók, vendégek közösen a magyar oktatás ügyéről értekeznek, ennek fejlesztésén dolgoznak. Egyre kevesebb ember választja a pedagógusi pályát. Az egész nyugati világban látható ez a tendencia, hogy a pedagógus hivatás veszít a vonzerejéből, idősödik a pedagógus társadalom. Látszik, hogy a mai fiatalság a flexibilis munkaköröket keres. Olyan lehetőségeket, ahol mindig valami más, valami izgalmas történik. A pedagógusi hivatás, az pedig olyan, ahol 30-40 évig ugyanazt a tantárgyat kell tanítani. Ez a hivatás azoknak vonzó, akik ezt el tudják képzelni. A helyzet azonban nem drámai, például Magyarországon a felsőoktatásra jelentkezőknek 10 százaléka gondolkodik a pedagógus pályában, ami egy egészen jó arány. Ahhoz azonban, hogy őket a pályán megtartsuk, kell az állam támogatása is, tehát a bérek, a juttatások, munkakörülmények terén olyan körülményeket kell teremteni, hogy megérje a pedagógusi hivatást választani a fiataloknak  – fogalmazott az államtitkár, aki a digitalizáció témakörére is kitért.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

– Magyarországon folyamatosan folyik a digitalizáció. Az egyik nagy fejlesztés ez a Nemzeti Köznevelési Portál, ahol a korábbi papíralapú tankönyveket okostankönyvekké fejlesztettük. Ez még a járvány időszakában történt meg, azóta pedig gőzerővel folyik a fejlesztés. Ingyenesen elérhetőek a magyarországi okostankönyvek, ezenfelül pedig különböző feladatok és interaktív tartalmak is, amelyek nagyon jó fejlesztési lehetőséget kínálnak. Célunk egy olyan rendszer kidolgozása, amely a tanulmányi mérések adatai alapján egyéni tanulói fejlesztésre tud majd lehetőséget biztosítani. Ez egy olyan perspektívája lehet a digitalizációnak, ami a klasszikus osztálytermi oktatást nagymértékben ki tud egészíteni – tette hozzá Maruzsa Zoltán.

Kiss Dávid, az Oktatási Hivatal Elnöki Kabinetének főosztályvezetője kiemelte, hogy az Oktatási Hivatal az elmúlt években rendszeresen együttműködött a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületével.

–  Számunkra nagyon fontos, hogy a magyar nyelvű köznevelési és természetesen felsőoktatási térben, mint állami hivatal szerepet vállaljunk, így a külhonban is számos szakmai programot biztosítottunk, ahol vendégül láttuk a vajdasági pedagógusokat is. Azt gondolom, hogy ezek az alkalmak remek lehetőséget biztosítanak nemcsak a szakmai továbbfejlődésre, hanem arra is, hogy egy kicsit közelebb kerüljünk egymáshoz, megismerjük egymás módszereit, tanuljunk egymástól, halljunk egymás fejleményeiről, híreiről, tapasztalatot cseréljünk – mondta köszöntőbeszédében Kiss Dávid.

A Muravidéki Pedagógusok Egyesülete is rendszeres résztvevője az Apáczai Nyári Akadémiának. Vida Törnár Judit az egyesület elnöke szerint a továbbképzésen rengeteg tapasztalatot, ötletet, módszert lehet összegyűjteni, amiből egy egész tanéven keresztül táplálkozni lehet.