2024. május 9., csütörtök

A jelenkor kulturális lenyomata

Tegnap elkezdődött a VM4K palicsi Nyárhangoló fesztiválja

Több mint negyven változatos, színes műsor tizenöt helyszínen, valamint sok-sok élmény és izgalom várja azokat, akik vasárnap estig Palicsra látogatnak a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ 2. Nyárhangoló fesztiváljára.

A rendezvénysorozat tegnap kezdődött el, kackiás verklissel, kirakodóvásárral és a Hot Jazz Band jó hangulatú, nagy élményt nyújtó koncertjével. Ma egyebek között Ákos lép fel, holnap a Margaret Island, vasárnap pedig egy nagy operett est lesz.

Ahogyan azt a szervezőktől is megtudhattuk, emellett a fesztiválozók megmérettethetik magukat sárkányhajó-versenyen, vitorlázhatnak a palicsi tó vizén, a bátrabbak pedig a felhők közül, hőlégballonból is megcsodálhatják Palicsot. Családi programokból sem lesz hiány, a gyermekeket és családtagjaikat szintén várják koncertek és foglalkozások. A női strandon szerteágazó közéleti témákról hallhatnak beszélgetéseket az érdeklődők, de a filmkedvelők sem lettek elfeledve, az Öko-központban több alkotást is megtekinthetnek a látogatók.

Fremond Árpád (Molnár Edvárd felvételei)

Fremond Árpád (Molnár Edvárd felvételei)

A fesztivált Fremond Árpád, az MNT elnöke nyitotta meg:

– Tavaly bebizonyosodott, hogy a Nyárhangoló egy sokrétű és színes közösségi élmény, ami egyben a jelenkor kulturális lenyomata is. Egy komplex társadalmi esemény, ami szerteágazó kínálata révén, Palicsra invitálja a magyarságot, nemcsak Vajdaság területéről, hanem az egész régióból. Legfőképp mégis rólunk, vajdasági magyarokról szól. A VM4K nem is választhatott volna jobb helyszínt a fesztivál megszervezéséhez, mint Palicsot. A település a 19. század közepén kezdett kiépülni, amikor felfedezték a tó vizének és iszapjának gyógyító hatását. Mai szecessziós külsejét az 1900-as évek elején nyerte el. A víztorony, a nagyterasz, a zenepavilon, a női strand, mind a magyar szecesszió nagy tervezőpárosa, Komor Marcell és Jakab Dezső tervei alapján készült. Palics és a Nyárhangoló küldetése az, hogy összekötő legyen a fesztiválok, a kulturális szereplők, a művészeti produkciók, és az ide látogató vidékiek és városiak között. A Nyárhangoló fesztivál programja megszólítja egy vajdasági magyar család minden tagját, a fiatalabbtól az idősebb korosztályig, élményeket kínál, amely összekovácsolja a barátokat, a munkaközösségeket és a vajdasági magyarságot egészében is. Az MNT tagjaival egyénenként és csapatként is a közösségünk építkezéséből vállaltunk feladatot, az értékeink gyűjtésének felkarolásának és közvetítésének pozitív előjelével. A pozitív impulzusok építik a közösségünket, az egyént és a jövőnket is. A legjobb szándékunk szerint igyekszünk támogatni azt a kulturális, társadalmi alapot, amivel rendelkezünk, és e mellé odasorakoztatni a minőségi, jó élményeket is. A Nyárhangoló büszkén hirdeti, „minden ami kultúra”, és e fesztivál pontosan ez. A kultúra az, ami összeköt bennünket a múlttal, a jelennel és a jövővel. A kultúra volt az, amely az elmúlt évszázadokban megőrizte a nemzetünket. A vajdasági magyar kultúra olyan, mint az otthonunk, védelmet és biztonságot nyújt. A Nyárhangoló és az ehhez hasonló életre hívott rendezvényeink építik a magunkról és a rólunk kialakított képet a vajdasági magyar közösségen belül és azon kívül is. A fesztivál közösségformáló, identitáserősítő erővel bír, a kultúra pedig nemzetformáló, jövőépítő erővel. A tartalmaink, amiket megmutatunk, egyedi nézetekből és egyedi módon hangolják össze az egyéni vagy közösségi értékrendszerünket. Megmutatjuk azt, amivel rendelkezünk, azt ami fontos, értékes nekünk, vajdasági magyaroknak. Érték az együtt eltöltött idő, a közösen szerzett és felépített élmény, az eredmény, amit együtt értünk el, amit összefogással tettünk kézzel foghatóvá és maradandóvá. Minden bizonnyal nem fogunk egyformán emlékezni arra, hogy hány fellépő fordult meg Palicson a négy nap alatt, de arra igen, hogy együtt voltunk és jó élmény volt együtt lenni. Az érték akkor érték, ha van, aki értékeli, ha megbecsüljük azt, amit kapunk, és azt, amink van, a közösség, a család és az egyén szintjén is – emelte ki megnyitó beszédében Fremond Árpád.

A VM4K csapata idén is arra törekszik, hogy a fesztivál értékeket adjon át, tartalmas és izgalmakkal teli legyen. A cél az, hogy minden korosztály, mindenféle érdeklődési körű, mi több: a merészebb, kalandvágyóbb személyek is közösen elmondják, hogy kaptak valami értékeset a Nyárhangoló fesztiváltól.